Реставрират стенописите в късноантичната гробница, която беше открита в София

...
Реставрират стенописите в късноантичната гробница, която беше открита в София
Коментари Харесай

Екип на БНТ пръв получи достъп до уникална гробница в центъра на София

Реставрират стенописите в късноантичната гробница, която беше открита в София по време на ремонтни действия пред входа на Столичната община. Въпреки сложния достъп до находката, екипът ни се спусна подземен, с цел да снима неповторимите фрески по купола. Вижте повече в репортажа на Боряна Черганова и операторите Сергей Райнов и Кристиян Минчев.

Доц. Тодор Чобанов, зам.-кмет на София: Нашата просвета е цялостна постоянно с изненади. Тук при строителни работи на тротоара, безусловно край нашата реликва кръстител на града - се откри съвсем под повърхността тази извънредно забавна късноантична гробница, която се датира най-вероятно в пети век.
Достъпът до гробната камера на улица " Московска " директно до общината и храм " Света София " към този момент е доста сложен. Под земята на тротоара се слиза със стълба през дребен отвор в тротоара. Това, което може да се види обаче е неповторимо.

Изненада за археолозите са добре непокътнатите фрески по купола идентична с тези на гробницата на Хонорий пред храма " Света София ".
Доц. Тодор Чобанов, зам.-кмет на София: Най-вероятно еднакъв занаятчия или едно ателие е работило тук и е изписвало гробниците на по-богатите родове.
Следите от бетон по купола приказват, че през годините гробницата е намирана, само че не е провокирала интерес.
Доц. Тодор Чобанов, зам.- кмет на София: Вероятно още в края на 80-те години, когато тук е изграждан един доста сериозен колектор, това е бетонен кожух, най-вероятно са опъвали секретни тогава кабели.Юниан Мешеков, археолог: Минават едни водопроводи пред нея, те са разрушили тази част от свода, с помощта на което в този момент успяхме да влезем вътре и да проучим мъничкото, което беше останало въпреки всичко. Подно равнище не се откри, само че се фиксираха и към този момент работи реставратор, който фиксира непокътнатите досега флорални орнаменти на стенописването и двата кръста в Изток и Запад на сводното оборудване и както и още един откъс от кръста в Север, който доста дребна част от него е непокътната.
Гробницата ще бъде избавена, обеащаха от общината, а всеки преминаващ ще може да се върне обратно във времето до пети век.
 Откриха неповторима гробница със фрески по време на ремонта на ул. Откриха неповторима гробница със фрески по време на ремонта на ул. "Московска "
Уникална гробница със фрески е открита късно нощес по време на ремонтните действия на улица "Московска ". Това разгласи кметът на София Йорданка Фандък...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР