Решихме да направим смяна на подхода – изработихме меморандум, който

...
Решихме да направим смяна на подхода – изработихме меморандум, който
Коментари Харесай

Кирил Петков: Изработихме меморандум, който да стане договор с ГЕРБ-СДС, ако не – избори 2 в 1

„ Решихме да създадем промяна на метода – изработихме меморандум, който е нашата начална преговорна позиция. Когато го завършваме, той би трябвало да стане контракт. Този меморандум е сред ПП-ДБ и ГЕРБ и нашето предложение е да бъде подписан от политическите водачи и от Николай Денков и Мария Габриел – всички да поемем отговорност за него “.

Това сподели съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков пред публицисти. 

ПП-ДБ желаят цялостна ротация на постовете, а ГЕРБ - не

По думите му разговорите с ГЕРБ в последно време са станали все по-трудни с изявления по медиите и  коридорите на Народното събрание, а времето тече.

Петков сподели, че ротацията би трябвало да бъде огледална.

„ Най-нормалното нещо е Мария Габриел като идващ министър председател, в случай че тази ротация успее, по-късно да се върне назад като външен министър в идната ротация, а Николай Денков в този момент да стане външен министър и след идната ротация да се върне министър председател. Да имаме огледални ротации за непоклатимост. Това не е ултиматум към ГЕРБ, това е нашата начална позиция. Едно би трябвало да се каже ясно – акад. Денков ще си подаде оставката на 6 март, доста се надяваме и ще поставим всички старания идващият министър председател на България да се споделя Мария Габриел. Ако не се споразумеем по основни неща, ще предложим на нашите сътрудници да създадем избори 2 в 1, най-малко да знаем, че няма да харчим парите на хората два пъти и ще понижим периода, в който отново ще влезем в политическа рецесия “, съобщи Петков.

Премиерът ни приказва и стабилността на демокрацията в България и проблемите с корупцията

В меморандума ще бъдат записани основните цели на ръководството в идващите 9 месеца. Документът съдържа четири значими аспекта.

„ Най-важният е за регулаторите. Имаме доста ясно предложение към сътрудниците от ГЕРБ, че първо би трябвало да се мине по доста транспарантна процедура за всяка номинация с тест за интегритет, инспекция за корупция. Един път, когато се мине през тази тежка процедура, разпределението сред нас и ГЕРБ-СДС да бъде по равно. Това значи, че в случай че някой реши да припознае претендент от социална организация или от друга политическа партия, това става през народен представител от ПП-ДБ или ГЕРБ-СДС и тази номинация се води като част от групата на тази партия. Последната стъпка е двете сили да могат да сложат несъгласие на номинацията на другата партия, в случай че по време на инспекциите излиза, че тази номинация ще накърни репутацията на институцията “, изясни Петков.

Той бе помолен да разяснява и изказванията, че ще прави политическа партия

По думите му, в случай че ГЕРБ реши да издигне претендент на Движение за права и свободи и той мине през всички инспекции, то отговорността за него ще бъде на ГЕРБ.

Останалите точки са свързани със службите за сигурност, правосъдната промяна и антикорупционните ограничения. 

„ Управлението има смисъл единствено в случай че тези промени не престават. Мислим, че не би трябвало да приказваме единствено за тази ротация. Въпросът е можем ли да създадем механизъм, където ротациите да продължат в идващите четири години. На никой не му би трябвало тези драми да се случват на всеки девет месеца. Нека те да са на шпации 9 месеца, само че да приказваме за идващите ротации в продължение на четири години “, добави съпредседателят на Политическа партия.

По думите му от партията не слагат червени линиии и са подготвени да договарят по всяка една от точките с сътрудниците си в ръководството.

Вижте целия меморандум тук: 

 

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР