Реших да покажа на членовете на общността в града, че

...
Коментари Харесай

Бургас е по-силен от омразата

" Реших да покажа на членовете на общността в града, че те имат своето място под слънцето и не трябва да изпитват боязън от това кои са, дори в противен случай. Все отново любовта няма пол ", споделя 23-годишният Руси Милев, уредникът на първото издание на " Бургас прайд " и член на организацията за отбрана на ЛГТБИ правата " Крокус ".

Усилията на Милев потвърждават какъв брой сложни наподобяват начинания, ориентирани към ЛГБТИ общността, когато се организират тук-там, на които те не са възприемани съвсем като даденост (това лято " София прайд " ще означи четиринадесето издание). Събитието на 15 май от 16 ч. на площад " Тройката " ще се организира под надпис " Любовта е по-силна от омразата ".

" За организацията на " Бургас прайд " и съпътстващите го действия се грижа напълно аз. Идеята се зароди от дълго време като следствие от закононарушения, подбудени от ненавист към общността. " Милев има поради хомофобските офанзиви над младежи от футболни хулигани в Пловдив през септември предходната година, последвана от митинги на деятели в града и в Бургас. " Реших, че е нужна смяна, а смяната стартира от самите нас. " В края на годината Руси Милев, Димитър Димитров, Васил Василев и Мария Колева получиха награди от Българския хелзинкски комитет (БХК) за " смелостта им да се изправят против хомофобията и експанзията в родните си градове и да защитят равноправието ".

След новата вълна на полемики до каква степен България е стигнала в битката си с закононарушенията на хомофобска основа Милев взема решение самичък да бъде смяната, която желае да види.

През последните месеци той е фокусиран върху " Бургас прайд ", а предстоящо събитието предизвика смесени и искрено дискриминативни реакции. На 22 април в града беше проведен контрапротест, който съответствува и с отрицателна реакция от църковни чиновници. Как Руси възприема това - като причина да се опасява за сигурността си или като знак, че събитието набира скорост?

" Атаките на злобарите, контрапротестът и множеството обществени реакции идват единствено да покажат, че добре съм си приключил работата. " Руси не пести думите към хората, които са твърдо срещу това, което той прави. " Самите офанзиви са белег на ниска интелектуална и просветителна просвета, тъй като единствено хора с невисок капацитет и цялостна липса на осведоменост биха могли да застанат зад сходни грозни подиуми. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР