Решението за прибиране на печалбата от дейността на държавните дружества

...
Решението за прибиране на печалбата от дейността на държавните дружества
Коментари Харесай

Кирил Петков разсея твърденията на ГЕРБ за ВМЗ Сопот и Авионамс

Решението за прибиране на облагата от активността на държавните сдружения за предходната година в бюджета, не заплашва никакви работни места във ВМЗ и няма връзка с военния цех. Ние просто прибираме свободния кеш на Държавната консолидационна компания ", изясни пред публицисти служебният министър на стопанската система Кирил Петков в отговор на ГЕРБ, които по-рано предизвестиха за риск от банкрут на ВМЗ " Сопот " и " Авионамс ".

" Държавна консолидационна компания " ЕАД /ДКК/ не би трябвало да изисква нито лев нито от ВМЗ " Сопот ", нито от " Авионамс ", с цел да заплати дял на страната, съобщи Петков.

Вчера държавното управление одобри промени в Разпореждане номер 1 от 2021 година за определяне и внасяне в интерес на страната на отчисления от облагата за финансовата 2020 година от държавните предприятия и комерсиалните сдружения с държавно присъединяване в капитала. Съгласно промените, ДКК и " Национална компания индустриални зони " ЕАД се включват в обсега на комерсиалните субекти, които следва да разпределят и внесат в интерес на страната част от облагата си по годишния финансов доклад за 2020 година след данъчно облагане. Промяната се прави с оглед нуждата от обезпечаване на спомагателни доходи в държавния бюджет. С плана на акт се трансформира и срокът за внасяне на сумите по отчислената облага, надлежно разпределения дял - от 30 юли на 31 август.

" Реално дивидентът, който се изисква е от ДКК, не от ВМЗ. ДКК има кешови пари в ББР, които стоят свободно, изясни министърът. Плащайки този дял, просто им понижаваме свободния запас ", разяснява Петков.

Служебният министър на стопанската система добави, че е било решено, че няма за какво ДКК да има свободни средства, откакто методът по който ги харчи е рисков откъм целенасоченост и откъм най-правилното потребление на парите на данъкоплатците. Той подсети, че следва смяна на част от членовете на борда на шефове на ДКК.

Вчера в Министерски съвет министърът уточни, че ВМЗ не се изважда от ДКК. Петков през днешния ден повтори, че съгласно него дълготрайно ДКК не би трябвало да съществува, само че подсети, че процесът ще е комплициран и ще отнеме време.

По-рано през днешния ден от ГЕРБ приканиха премиера да премисли предлагането за изваждане на " ВМЗ-Сопот " и " Авионамс " от ДКК и обявиха, че решението за погашение на дял от компанията, който би трябвало да се вземе от ВМЗ и " Авионамс ", действително заплашва от банкрут двете сдружения.

Бел.ред.
И двете партии, и, дадоха обещание на гласоподавателите си мажоритарен избор и получиха общо 128 депутата. Сега ще изпълнят ли обещанието си?
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР