Решението за корекция на формулата за наблюдаваните лекарства не е

...
Решението за корекция на формулата за наблюдаваните лекарства не е
Коментари Харесай

Сербезова се отдума на Меджидиев: Решенията ми не са плод на моментно настроение

Решението за промяна на формулата за следените медикаменти не е плод на моментно въодушевление, неточност или интерес, а единствено на отговорността, която към оня миг носех, да осигуря спазването на закона.

Това написа в профила си във фейсбук някогашният министър на опазването на здравето проф. Асена Сербезова във връзка днешното изявление на служебния здравен министър Асен Меджидиев след съвещанието на Специализирания съвет за надзор над лекарствоснабдяването, съобщи Българска телеграфна агенция.

„ Не мога да не оценя като неверна постъпката на някогашния здравен министър в лицето на Асена Сербезова, не желая да разясня дали е било законно или не, само че от 400 следени медикамента за дефицит, те са сведени едвам до 60. Ние в този момент се чудим по какъв начин да възстановим контрола ”, сподели Меджидиев, представен от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

В отговор на коментара му проф. Сербезова написа, че когато е поела поста на здравен министър, по отношение на няколко публично постъпили сигнала за нередности във действието на Специализираната електронна система за следене и разбор на лекарствените артикули, включени в Позитивния лекарствен лист в България (СЕСПА), е разпоредила инспекция на системата.

В резултат на инспекцията, ми бе възложен отчет, в който бе отразено, че прилаганата от Изпълнителната организация по медикаментите (ИАЛ) формула се разминава по отношение на тази, заложена в чл.217б, ал.5 от Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина, написа Сербезова. Решението за промяна на формулата е взето въз основата на констатациите от отчета, който е 82 страници с приложенията, добавя тя.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР