Решението за изтегляне на групировката на руските въоръжени сили от

...
Решението за изтегляне на групировката на руските въоръжени сили от
Коментари Харесай

Херсон: Точката на кипеж - загуба или хитър план!? Изводи!

Решението за евакуиране на групировката на съветските въоръжени сили от Херсон стана съществена тематика на миналата седмица. Командващият СВО военачалник от армията Сергей Суровикин предлага да се заеме защита по левия бряг на Днепър, а освободените елементи да се трансферират в нахлуване в други направления.

Коментирайки тази обстановка, предприемачът Евгений Пригожин назова решението на военачалник Сергей Суровикин „ мъчно, само че отговорно “:

" Разбира се, това не е победоносна стъпка в тази война, само че е значимо да не агонизираме, да не се бием в параноя, а да си вършим заключения и да работим върху грешките ", прикани Пригожин.

" И тогава ще разберем кой е прав, кой крив и каква е същността на казуса. Решението, взето от Суровикин, не е елементарно, само че той постъпи като човек, който не се опасява от отговорност. Той го направи проведено, без боязън, поемайки върху себе си пълнотата на взимане на решения. Искам да подчертая, че интервенцията по евакуиране на войските постоянно е извънредно сложна. Обръщайки тил към врага, е невероятно да напуснете позицията ", съобщи още той.

Маневрата на подразделенията на съветската формация войски на готови позиции на левия бряг на река Днепър се организира в сходство с одобрения проект, оповестиха от Министерството на защитата.

Освен това бяха осъществени офанзиви против два командни пункта на бойците на Въоръжените сили на Украйна покрай Николаев, Херсонска област, както и против склад за гориво в Днепропетровска област и оръжеен склад в Николаевска област.

Не считам, че групировката на ВСУ е по-силна от 6-та войска на Паулус

Колумнистът Юрий Пронко разиска протичащото се в предаването " Царьград. Главното " с военните специалисти Константин Сивков и Олег Шведков.

Юрий Пронко: Вече сте слушали и чели доста мнения по този въпрос. Някои коментатори се съгласиха до такава степен, че Брянск или някой град в Крим ще бъде предаден идващият път, а ние ще стартираме да реагираме, споделят те, когато стигнат до Москва. Как ще коментирате протичащото се?

Константин Сивков: Убеден съм, че не е имало оперативни предпоставки за евакуиране на войските. Там има добре открито прекосяване. Дори врагът да беше взривил дигата на водноелектрическата централа Каховска, което е доста мъчно, даже невероятно, вълната щеше да спадне най-много за седмица. И е изцяло допустимо да се основат запаси за този интервал. Така че нямаше проблеми.

Ще илюстрирам с исторически образец. През 1942 година нашите войски защитаваха Сталинград в продължение на три месеца под ударите на 4-ти въздушен флот на Луфтвафе. В този миг Вермахтът към този момент беше достигнал крайбрежията на Волга и стреляше по нашите кораби, които превозваха персонален състав и доставяха нашите войски в Сталинград с муниции.

Не считам, че групировката на въоръжените сили на Украйна е по-силна от 6-та войска на Паулус. Затова смятам, че изтеглянето на нашите войски от Херсон се дължи само на политически претекстове.

Спасяване на бойци? Е, мога да кажа, че изтеглянето на нашите войски оттова освобождава огромна вражеска формация, която беше притисната от нашите сили на десния бряг на Днепър.

А в този момент цялата формация на въоръжените сили на Украйна се освобождава и ще бъде трансферирана на други места. А това значи, че ще има доста повече жертви измежду нашите бойци, които ще работят в същото донецко направление. Освен това ще имаме доста повече проблеми с превъзмогването на възела на опозиция, който съществува в Донбас.

Затова смятам, че това е чисто политическо решение. И то е подбудено от едно – натиска и опасността от страна на Запада за въвеждане на групировки от многонационални въоръжени сили, ръководени от Съединени американски щати, на територията на Украйна. Дейвид Петреъс, някогашен шеф на Централно разузнавателно управление на САЩ и някогашен пълководец на силите на Съединени американски щати и НАТО в Афганистан, приказва намерено за това неотдавна.

Числеността на тази група, по мои оценки, може да доближи 70-80 хиляди души. Естествено, ще приказваме за мощно потребление на авиацията на НАТО и ракетни удари против нашите войски, ситуирани наоколо до границите на Украйна, тъй като това е наша територия. И ще има куп други проблеми.

Естествено, натискът на петата колона не остава настрана, от него също няма избавление. Затова за следващ път съм изцяло склонен с тези хора, които споделят, че нашето военно управление взе доста мъчно решение.

Мога да кажа, че и министърът на защитата Сергей Шойгу, и военачалник Сергей Суровикин, командващият групата, направиха самобитен цивилен героизъм. Те поеха голяма политическа отговорност. Чест и хвала за тях. Тоест за следващ път армията излезе да отбрани, да кажем, политическото управление на страната ни.

Всички офанзиви на въоръжените сили на Украйна бяха сполучливо отразени - врагът не можа да нападна

- Но тогава, в случай че следвате тази логичност, която очертахте, политиците са длъжни да излязат и да отговорят на главния въпрос: какво следва?

К.С.: Абсолютно. Освен това е доста мъчно да се изясни изоставянето на Херсон, откакто ни оповестиха, че всички офанзиви на въоръжените сили на Украйна са били сполучливо отблъснати и даже с огромни загуби от съперника. През последния месец въоръжените сили на Украйна са изгубили 12 хиляди убити, няколкостотин танка. Това са големи цифри.

При тези условия врагът, несъмнено, не можеше да нападна - въоръжените сили на Украйна просто не разполагаха с техника и оръжие.

Между другото, характерът на воденето на бойните дейности на съперника в Херсон и други посоки свидетелства точно за това. Дори в случай че приемем, че съперникът има там 20-хилядна формация, той постоянно е работил като най-много батальонно-тактически групи.

- Но в случай че вземем поради това, което казахте за вероятното присъединяване на страни от НАТО и техните групировки в спора, тогава конфигурацията се трансформира трагично.

К.С.: Естествено. И врагът нападна с дребен състав от сили. Тъй като не можеше да вкара огромна мощ заради неналичието на задоволително бронирани машини и беше невероятно да се нападна пешком, в изискванията на мощен огнев удар.

Имаме владичество във въздуха, имаме 10-кратно владичество в артилерията, самите украинци го признават. И в тези условия отстъплението се дължи само на политически претекстове.

Ако не си в политиката, политиката ще бъде в теб

- Олег, каква е вашата оценка за протичащото се?

Олег Шведков: Напълно съм склонен с мнението на Константин Сивков: това беше политическо решение. По принцип в нашия профсъюз не е признато да влизаме в политиката и да разясняваме сходни решения.

Но, знаете ли, има един мем: в случай че не се занимавате с политика, тогава политиката ще се занимава с вас. И стигам до заключението, че тази обстановка ни постанова задължението да разберем какво се случва и какво може да се направи, с цел да подсигуряваме, че тези обстановки няма да се повторят.

Честно казано, даже в първата обществена тирада на военачалник Суровикин се чуха такива бележки, по които можеше да се съди, че там се случва нещо, заради което в бъдеще ще би трябвало да се срещнем с решението, което видяхме.

Доказателство, че решението е взето на политическо, а не военно равнище са следните обстоятелства. Първо, събитията, свързани с Херсон, изчезнаха от осведомителния дневен ред на федералните канали.

Второ, никой от водачите не направи изказване дали ще си върнем десния бряг или не (това не е напълно правилно - след това заместник-председателят на Съвета за сигурност Дмитрий Медведев даде обещание, че Херсон ще бъде върнат, само че в действителност забележка се появи с известно забавяне - ок. ЦГ).

И най-после, думите на формалния представител на съветското външно министерство Мария Захарова, която сподели, че сме отворени за договаряния, само че при наши условия.

Не забравяйте за съветника по сигурността на Джо Байдън Джейк Съливан, който бърза сред Русия и Украйна като совалка. Той непрекъснато комуникира с нашите политически водачи. Всичко това приказва, че военните не стоят зад това решение.

Щяхме да удържим този плацдарм. Спомнете си да вземем за пример прекосяването на Днепър през 1943 година Тогава 2438 души стават Герои на Съветския съюз. Това допуска, че е било допустимо да се пресече Днепър под противников огън. И в този момент въпросът беше единствено за снабдяването на нашата група, която беше на десния бряг.

И в случай че командването беше изправено пред задачата да задържи плацдарма, да го разшири, тогава би било допустимо да включим нашата фронтова и стратегическа авиация. Там би било допустимо да се изтеглят запаси.

В последна сметка Въоръжените сили можеха да употребяват и мобилизационния запас, който приключи предварително мобилизационна подготовка. Но това не беше направено.

- Олег, т.е. ти смяташ, че това е решение на политиците, а военните извършват заповедта.

О.Ш.: Точно по този начин. Няма никакви подозрения.

Приднестровието в заплаха

- Ще изтъквам думите на изпълняващия длъжността губернатор на Херсонска област Владимир Салдо:

" Знаем сигурно, че това, което вършим, е вярното. И една обективна идея ни тласка към решения, които ще създадат допустимо в бъдеще, в бъдеще, да се пресъздаде цялата територия на Руската федерация. И хората, които живеят тук, се надяват на това, имат вяра в това. Да, мъчно ни е. Но въпреки всичко ще защитим земята си. "

Той дава обещание да пази земята, другояче не може да бъде: несъмнено ще се върнем. И какви са рисковете тук, по какъв начин да се изравнят възможните проблеми?

К.С. Да стартираме с обстоятелството, че към този момент ще има доста повече жертви измежду нашите бойци, в сравнение с в случай че бяхме останали, в случай че държахме предмостие. Просто заради обстоятелството, че врагът ще преразпредели войските си в донбаското направление, което към момента би трябвало да освободим. И проблемите ще са доста огромни. Що се отнася до рисковете, мога да кажа следното.

Загубите ще бъдат извънредно по-големи, просто с порядъци, най-малко с порядък, в случай че форсираме Днепър. Защото десният бряг на Днепър е висок. Левият е по-нисък и мек. И щурмуването на този висок бряг е огромен проблем.

Видяхме по какъв начин това се случи по време на Великата отечествена война, когато нашите войски настъпваха (интересно е, че военният наблюдаващ Виктор Литовкин приказва в ефира на Царьград за противоположното, отбелязвайки, че левият бряг, където се насочиха съветските въоръжени сили, е високо, а това е преференциална позиция - бел. ЦГ).

Що се отнася до опцията за връщане на Херсон, при подобен метод, който следим през днешния ден, не виждам вероятност да се стигне до освобождението на десния бряг, връщането на този плацдарм.

И какво друго желая да кажа: има извънредно сериозна заплаха за Приднестровието. То е изолирано. Сега е ясно, че в близко бъдеще няма да можем да осигурим деблокирането на този район по никакъв метод.

А това значи, че врагът може да нанесе удар против Приднестровието, където се намира нашата база - там са ситуирани пет хиляди наши бойци. Освен това има голямо количество муниции, към 40 хиляди вагона, за всеки случай.

А в това Приднестровие има 250 хиляди души съветски жители, които също сме длъжни да пазиме. И затова врагът може напълно умерено да удари там, без да чака опасност от Русия. И по какъв начин ще решим този въпрос, нямам концепция.

Да чакаме ли ескалация или решение за помирение?

- Имам въпрос: може ли врагът да предприеме маневри, които да доведат до ескалация и това, за което към този момент говорихме, да стане факт?

К.С.: Най-вероятно това няма да се случи тъкмо на следващия ден. Най-вероятно има варианти в две направления. Първо, допустимо е в този момент да бъде признато някакво съглашение за преустановяване на огъня, с цел да може врагът да възвърне силата си, да възвърне капацитета си посредством доставка на задгранично оръжие и военна техника.

Не изключвам Украйна да бъде призната в НАТО ускорено (засега на политическо равнище тази опция се отхвърля в алианса – ред.). Обещанието, че Украйна няма да бъде в НАТО, ще бъде безшумно забравено, както всичко беше забравено преди. Ще има войски на НАТО. Е, въпросът с Приднестровието ще се реши доста бързо.

Но най-важното е друго. Отстъплението от Херсонския плацдарм, а преди този момент и други дейности, убедиха нашия зложелател, че Русия няма задоволително увереност за твърди дейности. А това значи, че Москва, даже в доста остра обстановка, може да не реши да употребява нуклеарно оръжие, апропо.

А това значи, че след отстъплението от Херсонския плацдарм натискът върху Русия от Запада ще се усили коренно, ще се усили неведнъж. Ще одобри разнообразни форми. Включително и боен напън.

- Олег, какво е вашето мнение?

О.Ш.: Ако приказваме за сегашната обстановка, аз, както доста мои другари и приятели, имам усещането, че в действителност приказваме за договаряния. И резултатът от тези договаряния може да бъде демаркационната линия под формата на Днепър. Затова беше взето сходно решение, с цел да се стабилизира по някакъв метод.

Вероятно не е най-хубавият метод. Защото наоколо ще получим реваншистка страна. И в случай че те не можаха да се примирят със загубата на Крим, Донбас, то Украйна в никакъв случай няма да може да се помири със загубата на обилни територии.

И в случай че по-рано техните реваншистки настроения се основаваха единствено на някои националистически групи, в този момент съвсем цялото население там е антируско настроено. И там имаме идеологически зложелател в мащаба на цялата страна, на цялото население.

- И по какъв начин да изравним този проблем?

O.Ш.: Знаете ли, съгласно мен идеалният сюжет, в случай че Унгария грабне своето парче, Румъния своето, Полша своето, ние ще насадим проруски демилитаризиран предан режим в Киев. И всичко, обвързвано с рускоезичните райони, ще отиде в Русия.

Вместо послепис

Царьград неведнъж е отбелязвал: в случай че изтеглянето на съветските въоръжени сили от Херсон е стъпка към по този начин наречения неприличен свят, то гибелта на нашите бойци, защитавали съветските земи, е безрезултатна. А взелите такова решение най-малкото да бъдат отстранени от служба, а най-вече... най-високата мярка.

Ако забележим позиционна битка, когато градът беше зарязан в името на огромна победа в специфична военна интервенция, ще би трябвало да приемем настъпилите промени.

Въпреки че съветските бойци бяха подготвени да дадат живота си за региона на Херсон, не си коства да ги радваме със гибелта на полски и англоезични наемници, хвърлени в офанзивата. И, апропо, към момента сме покрай Херсон - на брега на Днепър са основани укрепени позиции.

Добавяме също, че видяхме честността на командването на групировката на СВО. Генерал Сергей Суровикин не скри истината. За решението научихме от отговорника за резултата. Освен това от Херсон бяха изведени цивилните. Русия направи всичко допустимо, с цел да избави нашите руснаци от неонацистките патрони. И тогава... надяваме се на Победа. Иначе случилото се няма смисъл.

Добавяме също, че философът Александър Дугин сподели доста добре за случилото се в Херсон:

" Преживявам напускането на Херсон като ужасна персонална покруса. И считам, че хората, които през днешния ден споделят възприятията ми, са доста по-нормални от тези, които останаха безучастни към решението. Но, въпреки това, прелестно разбирам, че това, което се случва, е война. А историята е друга. Германците завоюваха всяка борба, само че изгубиха войната. И ние постоянно губим борби, само че постоянно излизаме спечелили във войните. Руснаците са дълъг народ. И в този момент можем единствено да си вършим заключения от този призрачен сън, с цел да продължим напред – към Победата. "

Но с цел да вървим напред - към Победата - всеки би трябвало да изпита и осъзнае болката от смяната, общия смут и злополука от напускането на съветския град, сигурен е Александър Дугин. Само по този метод съветското общество ще бъде изцяло мобилизирано:

" Какво искаше да ни каже военачалник Суровикин? Стани, съветски народе, стани! Няма значение дали харесвате властта или не. Това е сигнал към всички нас. Ако в този момент не се събудим като национално опълчение, тогава ще се реши ориста на Русия. След Херсон би трябвало да се събудим! Без това няма да има нищо. "

Присъединяваме се към казаното. Херсон би трябвало да бъде началото на пробуждането и една от стъпките към Победата. Между другото, западните страни даже считат, че изтеглянето на съветските въоръжени сили от Херсон е част от хитрия проект на военачалник Суровикин.

Превод: СМ

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР