Решението, взето през декември миналата година да започне изграждането на

...
Решението, взето през декември миналата година да започне изграждането на
Коментари Харесай

TSMC ще започне производството на 5nm чипове в САЩ с година закъснение – първата фабрика в Аризона ще бъде готова едва през 2025 г.

Решението, взето през декември предходната година да стартира построяването на второ дружество за контрактно произвеждане в Съединени американски щати, не беше елементарно за TSMC. Исканията за дотации бяха отправени към американските сътрудници, когато това беше допустимо, до момента в който средносрочните финансови разноски на компанията трябваше да бъдат понижени. Днес TSMC призна, че първото от двете уреди в Аризона ще отвори порти едвам през 2025 година, а не през 2024 година, както беше в началото планувано.

Спомнете си, че необятно рекламираният план в американските медии за създаване на две уреди на TSMC в Аризона предполагаше инвестиция на 40 милиарда $ за пускане на две предприятия, способни да обработват по 20 000 силициеви 300 mm пластини на месец. Първото трябваше да стартира работа през 2024 година и да предлага на клиентите 5nm чипове и N4 технологията, а второто трябваше да стартира да създава 3nm съставни елементи до 2026 година

Формално оборудванията в Аризона не могат да се смятат за „ първите в Съединените щати “ за TSMC, защото още през 1996 година тя основа дъщерното сдружение WaferTech, което създава чипове на контрактна основа в щата Вашингтон. Въпреки това, двете нови предприятия в Аризона са предопределени за производството на чипове, употребявайки доста по-напреднали софтуерни процеси, и затова, от позиция на новата глава в историята на наличието на TSMC в Съединените щати, те в действителност могат да се смятат за първите.

Представители на компанията на събитието по оповестяване на тримесечния доклад споделиха, че за настоящата година финансовите разноски ще бъдат по-близо до $32 милиарда, макар че по-рано беше упомената горна граница на диапазона от $36 милиарда.Тъй като TSMC към този момент е похарчила $18,1 милиарда за съответните потребности през първата половина на годината, евентуално ще бъде лимитирана до почти $14 милиарда финансови разноски през останалите шест месеца от годината. Как това решение ще се отрази на скоростта на създаване на завода в Аризона не се прецизира, само че управлението на TSMC даде обещание да изпрати квалифицирани служащи от Тайван на обекта, с цел да форсира процеса.

Във всеки случай компанията към този момент няма да може да откри серийно произвеждане на чипове, употребяващи N4 технологията, в първото от двете предприятия в Аризона през 2024 година Началото на всеобщото произвеждане на чипове е планувано за 2025 година Дали това по някакъв метод ще повлияе върху проектите на Apple, NVIDIA и AMD, на които слуховете приписваха желанието да поверят производството на своите чипове в Съединени американски щати на TSMC, е мъчно да се каже. Същият 5 nm софтуерен развой към този момент е наличен за клиентите в тайванските уреди на компанията, а приходите от потреблението му са нарастнали до 30% през второто тримесечие.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР