Решението на зеления кмет на град Лион, признат от мнозина

...
Решението на зеления кмет на град Лион, признат от мнозина
Коментари Харесай

В Лион искат да премахнат месото от менюто в училищните столове

Решението на зеления кмет на град Лион, приет от мнозина като кулинарна столица на страната, краткотрайно да отстрани месото от менюто в учебните столове по време на пандемията от провокира огромен политически спор във Франция, написа английският вестник The Guardian
Министри от кабинета упрекнаха кмета Грегори Дусе в „ идеологическо “ и „ елитарно “ държание, откакто мярката, която се изследва и от няколко други града, в това число Париж, влезе в действие в учебните заведения в Лион в понеделник.
 Трансплантираха за първи път две ръце от раменете Трансплантираха за първи път две ръце от раменете
За първи път в света в Лион, Франция е осъществена сполучлива интервенция за трансплантация на две ръце от раменете. Операцията се е състо...
Общинският съвет съобщи, че решението за обезпечаване на идентичен безмесен обяд от четири ястия е било чисто практично, като сподели, че разпоредбите за физическо разграничаване изискват повече места за сядане в учебните столове и не може да се обслужват токова доста деца за два часа, в случай че има избор на месни и вегетариански менюта.
Храната съставлява почти една четвърт от въглеродния отпечатък на Франция и държавното управление създава оферти за поощряване на французите както да ядат повече локални артикули, по този начин и да употребяват по-малко месо, само че с по-високо качество. Френският сенат предходната година предложи по-зеленчукова диета, само че основно за противопоставяне на нездравословното влияние на бързата храна и храната за у дома. Има и оферти за награждаване на производителите на месо с ниски излъчвания.
Но съпротивата против всевъзможни оферти за понижаване на потреблението на месо ще бъде яростна от мощното земеделско лоби във Франция. Решението от Лион беше посрещнато с митинги под формата на трактори, крави и кози, дефилиращи пред кметството. Плакатите гласяха: „ Месо от нашите полета = крепко дете “ и „ Спирането на месо е гаранция за уязвимост против бъдещи вируси “.
Общинският съвет на Лион даде обещание, че столовите още веднъж ще предложат алтернатива за месо, незабавно щом рестриктивните мерки бъдат облекчени и учениците имат повече време за ястие, като също по този начин уточни, че краткотрайните менюта не са вегетариански, а съдържат риба и яйца и че предходният кмет на десницата, Жерар Коломб, направи същата стъпка по време на първата вълна от Covid-19 предходната пролет, съобщи организация Фокус.
Дусе съобщи, че яде месо и отхвърли, че се пробва да принуди към вегетарианство децата от града. „ Важното е да оферирате топло ядене на седящо място за всички деца “, сподели той пред френската телевизия. „ Това е Лион, столицата на гастрономията. За нас усетът също е от значително значение. "
 Гарата в Лион е евакуирана, един човек е задържан Гарата в Лион е евакуирана, един човек е задържан
Полицейска интервенция е в ход на жп гара Part-Dieu в Лион, Франция, заяви локалната полиция в четвъртък. Един човек е задържан и гарата...
Но това не попречи на някои министри от френското центристко държавно управление да скочат върху решението. „ Това е неуместно от хранителна позиция и скандал от обществена позиция “, съобщи министърът на земеделието Жулиен Денорманди пред френското радио.
„ Нека спрем да слагаме идеологията в чиниите на нашите деца “, написа Денорманди в „ Туитър “. „ Нека просто им дадем това, от което се нуждаят, с цел да порастват добре. Месото е част от него. " Той сподели, че е изискал от префекта на района, назначения от страната върховен локален чиновник, да анулира решението на кмета.
Консервативният министър на вътрешните работи Жералд Дарманен също се прицели в „ скандалната идеология “ на градския съвет на Лион, описвайки решението като „ неприемлива засегнатост за френските фермери и месари “.
Дарманен съобщи в „ Туитър “, че е „ ясно, че морализаторските и елитарни политики на Зелените изключват хората с ниски приходи. За доста деца учебната трапезария е единственото място, където те могат да ядат месо ”.
В редките прояви на противоречие в кабинета обаче министърът на околната среда Барбара Помпили съобщи при посещаване в учебна трапезария в понеделник, че учебните заведения би трябвало да оферират ежедневна вегетарианска алтернатива за меню и назова дебата в Лион „ праисторически “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР