Решението на Турция, позволяващо разполагането на войски в Либия, означава

...
Решението на Турция, позволяващо разполагането на войски в Либия, означава
Коментари Харесай

Гърция, Израел и Кипър против разполагането на турски войски в Либия

Решението на Турция, позволяващо разполагането на войски в Либия, значи рискова ескалация в гражданската война на северноафриканската страна и съществено заплашва стабилността в района, гласи взаимно изказване на Гърция, Израел и Кипър от късно в четвъртък.

„ Това решение съставлява жестоко нарушаване на резолюцията на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации … налагането на оръжейно ембарго на Либия и съществено подкопава напъните на интернационалната общественост да откри спокойно, политическо решение на либийския спор “, декларират гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис, министър председателят на Израел Бенямин Нетаняху и президентът на Кипър Никос Анастасиадес.

Турският парламент утвърди законопроект, който разрешава войски на Анкара да бъдат ситуирани в Либия, като по този метод се проправя път за по-нататъшно военно съдействие сред Анкара и Триполи, само че е малко евентуално незабавно турдски войски да бъдат предислоцирани в поддръжка на държавното управление в Триполи.

Ходът на Турция пристигна, откакто Анкара и интернационално приетото държавно управление на либийския министър-председател Файез Серадж подписаха две обособени съглашения през ноември: едно за съдействие в региона на сигурността и военното дело и друго за морските граници в източното Средиземноморие, което вбеси Гърция, Израел, Египет и Кипър.

Трите страни също приканиха Турция да се въздържа от изпращане на войски в Либия, което би нарушило либийския народен суверенитет и самостоятелност.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР