Решението на ЦИК данните от гласуването след преброяването на гласовете

...
Решението на ЦИК данните от гласуването след преброяването на гласовете
Коментари Харесай

Експерт: Най-добре е да има два протокола и събирането на данните да става в Информационно обслужване

" Решението на ЦИК данните от гласуването след преброяването на гласовете от хартиените и машинните бюлетини да бъдат вписани общо в протокола е безогледно, нестимулирано, непрофесионално, да не кажа - неуместно. Не знам каква е задачата на това решение ", сподели пред изборният специалист Стоил Стоилов и акцентира, че секционните изборни комисии не имат служебни калкулатори

Експертът акцентира, че смесеното гласоподаване - с хартиена бюлетина и с машина - ни връща към изборите на 4 април 2021 година, само че с разликата, че тогава се е зачитал протоколът от машинното гласоподаване:

" Тогава в протокола имаше М - данните от машинния протокол, Х - данните от хартиените бюлетини и най-после сбор. Сега ЦИК забрани на СИК да отпечатват машинния протокол, с цел да не препишат данните непосредствено в протокола за машинното гласоподаване, условно казано. Сега комисиите ще бъдат принудени да броят, а машинният протокол и флашката ще бъдат употребявани единствено в случай че има правосъдно дирене ". 

По думите на Стоил Стоилов най-добре би било да се сформират два протокола - от гласуването с хартиени бюлетини и от машинния избор:

" Тези протоколи да се дадат в " Информационно обслужване " и там, по номера на секцията, да създадат една колонка с числата от хартиеното гласоподаване, една колонка с числата от машинното и в третата колонка, като напишат формулата, автоматизирано ще се получат резултатите. Проблемът е, че там, където има брокери на гласове, те желаят да знаят оптимално бързо гласовете в съответната изборна секция. Това е повода да не се изчака едно такова събиране в " Информационно обслужване " на двата протокола и това е главната причина фамозните преброителни центрове да не бъдат въведени ".   

Експертът уточни липса на идентификация на произхода на машинните изрезки (ролката), която да подсигурява, че тази бюлетина е създадена тъкмо от тази машина: 

" Ролките би трябвало да имат законова отбрана. Съвсем различен е въпросът за полиграфическата отбрана на хартията и напълно различен е въпросът за обявление на бюлетинката - от коя машина тя излиза ". 

Стоил Стоилов дефинира въвеждането на наложително видеонаблюдение в изборните секции като дивотия.

Евентуалното несправяне с видеонаблюдението не може да бъде причина за оборване на вота:

" Никого не поучавам да лежи на тази кълка ". 
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР