Решението на Централната избирателна комисия, с което на предстоящите местни

...
Решението на Централната избирателна комисия, с което на предстоящите местни
Коментари Харесай

Наталия Киселова: Ако съд отмени решението на ЦИК, вотът няма да бъде касиран автоматично

„ Решението на Централната изборна комисия, с което на идните локални избори ще се гласоподава единствено с хартиена бюлетина, може да бъде оспорено пред съда, само че даже и да бъде анулирано, това евентуално ще се случи след първия тур. Тоест би могло да повлияе при възможен балотаж “, сподели преподавателя по конституционно право Наталия Киселова пред.

„ Според мен решението е взето без да има напълно правно съображение, тъй като въпросът със узаконяването е въпрос, който е можело да бъде решен нагледно казано през вчерашния ден, в случай че е имало такива данни, че няма постъпил документ от министерството на електронното ръководство. На последващо място – решението може да бъде оспорено, съгласно мен, заради незаконност, само че това, което би трябвало да се каже е, че машините не броят, а единствено отпечатват избора на жителите и заради тази причина не би трябвало да има проблем с това те да бъдат употребявани. Ако се стигне до анулация на решението от съд, това няма да докара автоматизирано до анулиране на избори “, посочи тя.

В същото време след среднощ, общинската изборна комисия в София позволи машинно гласоподаване. Комисията не одобри решението на ЦИК за анулация на машинния избор и го дефинира като неясно.

Юристите в столичната комисия оспорват законовото съображение на ЦИК да анулира машинното гласоподаване, тъй като не е получено уведомително писмо, че машините са сертифицирани. Министерството на електронното ръководство изпрати писмото нощес след 21 ч., като изясни, че крайният период е през днешния ден, 28 октомври.

" Машините са годни за гласоподаване ". Това съобщи зам.-министърът на електронното ръководство Михаил Стойнов. По думите му издадено е решение за засвидетелствуване на машините за гласоподаване, което е изпратено на ЦИК. Направени са всички вероятни проби на устройствата, уточни още той.

" Нито аз, нито специалистите сме намерили аргументи, заради които да не удостоверим машините за електронното гласоподаване ", добави той.

Очаква се следобяд ЦИК да заседава още веднъж, само че към момента не е ясно дали ще преразгледа решението си за машинното гласоподаване. А по обяд пред Народното събрание ще има цивилен митинг „ ДАНСwithme2023 “ против решението на ЦИК да се гласоподава единствено с хартиени бюлетини.

До анулацията на машинното гласоподаване и прекосяването напълно към хартиено се стигна, откакто стана ясно, че на председателски съвет в Народно събрание се е показал отчет на ДАНС, от който станало ясно, че на 25 октомври зам.-министърът на електронното ръководство Михаил Стойнов е свалил кодовете на машините, записал ги на телефона си и на флашка.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР