Решението на Съвета на Европейския съюз от 30 декември 2023

...
Решението на Съвета на Европейския съюз от 30 декември 2023
Коментари Харесай

ЕС публикува решението за приемането ни в Шенген по въздух и вода от 31 март

Решението на Съвета на Европейския съюз от 30 декември 2023 година за приемането на България и Румъния в Шенген по въздух и вода от 31 март 2024 година е оповестено в Официалния вестник на Европейски Съюз. Това значи, че то влиза в действие публично, оповестява кор. на БНР в Брюксел Ангелина Пискова.

Споразумението бе оповестено публично на 30 декември в късните часове, въпреки за него да се знаеше от по-рано. След публикуването му, България получава цялостен достъп до Шенгенската осведомителна система, заяви тогава дипломатически източник. 

Вълнение провокираха текстовете на декларацията сред Австрия, Румъния и България, свързани с противоположното приемане на бежанци от двете страни, които бяха оповестени от румънския евродепутат Алин Митуца. В нея се приказва за " бързото и съответно цялостно използване на критериите от Дъблин посредством незабавното назад приемане на всички претенденти за леговище, за които България и Румъния носят отговорност, в сходство с регламента от Дъблин ", както и  че " за това не би трябвало да има каквито и да било ограничавания, най-много що се отнася до броя на хората, които би трябвало да бъдат признати назад в период до един месец " и се добавя, че " това се отнася с особена мощ за претендентите за леговище от Сирия и Афганистан ". Тези текстове дадоха мотив да се приказва, че страната ни ще бъде наводнена от бежанци - нещо, което ръководещите отхвърлят. 

Преговорите за цялостното присъединение на двете страни към пространството за свободно придвижване с Австрия, която остана единствената страна, налагаща несъгласие по въпроса, ще продължат.  

В оповестеното през днешния ден решение се показва, че по механически и оперативни аргументи е оправдано първо да бъдат отстранени инспекциите по вътрешните въздушни и морски граници допустимо най-скоро през 2024 г. Тези инспекции следва да бъдат отстранени на първата допустима дата, съответстваща на сезонната смяна на графика на IATA.

Съветът на Европейски Съюз следва да вземе в допълнение решение с единогласие в сходство с член 4, параграф 2 от Акта за присъединение от 2005 година на Република България и Румъния за установяване на подобаваща дата за унищожаване на инспекциите по вътрешните сухопътни граници, като се вземат поради съответните механически и оперативни договорености по тези граници и настоящото положение на взаимното съдействие. Държавите членки и Комисията следва да работят, с цел да дадат опция на Съвета да вземе такова решение.

Според признатото решение, от 31 март 2024 година инспекциите на лица на вътрешните въздушни и морски граници със и сред България и Румъния се отстраняват и наредбите на достиженията на правото от Шенген, посочени в приложението, се ползват за България и за Румъния както посред им, по този начин и в връзките им с Кралство Белгия, Чешката република, Кралство Дания, Федерална република Германия, Република Естония, Република Гърция, Кралство Испания, Френската република, Република Хърватия, Италианската република, Република Латвия, Република Литва, Великото херцогство Люксембург, Унгария, Малта, Кралство Нидерландия, Република Австрия, Република Полша, Португалската република, Република Словения, Словашката република, Република Финландия и Кралство Швеция, както и с Исландия, Княжество Лихтенщайн, Кралство Норвегия и Конфедерация Швейцария.

Съветът ще се стреми да вземе решение за унищожаване на инспекциите на лица на вътрешните сухопътни граници. Това решение ще се вземе от Съвета с единогласие в сходство с член 4, параграф 2 от Акта за присъединение от 2005 година на Република България и Румъния.

Цялото решение може да видите тук.

Инфо: БНР

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР