Решението на САЩ да наложи мита върху стоманата и алуминия

...
Решението на САЩ да наложи мита върху стоманата и алуминия
Коментари Харесай

По-скъпи стоки, по-малко търговия, минус $470 милиарда: Цената на търговската война на Тръмп

Решението на Съединени американски щати да наложи мита върху стоманата и алуминия може да провокира пълномащабна комерсиална война, която ще коства на международната стопанска система 470 милиарда $, предвижда Bloomberg Economics.

Президентът Доналд Тръмп предизвести, че може да наложи още данъци, а голям брой огромни стопански системи дадоха обещание да отвърнат на цените на Вашингтон. Европейският съюз, в лицето на еврокомисаря по търговията Сесилия Малмстрьом, даде обещание " да се изправи против насилниците ".

 Европа към Тръмп и Съединени американски щати: Ако желаете комерсиална война, ще я получите
Европа към Тръмп и Съединени американски щати: Ако желаете комерсиална война, ще я получите

Оттеглянето на Вашингтон може да трансформира Европа в световен водач

При вид, в който Съединени американски щати ползват 10% данък върху вноса, а останалите страни вкарат ответни мита, международната стопанска система ще бъде с 0.5% по-малка до 2020 година, в сравнение с би била без цените. Според икономистите Джейми Мъри и Том Орлик това е рисков сюжет, " само че към този момент не е неосъществим ".

Двамата преглеждат въздействието на митата за международната стопанска система по редица способи, като се стартира от по-бърза инфлация, която утежнява потребителското търсене в Съединени американски щати, което от своя страна вреди на износа на други стопански системи. Ответните ограничения могат да доведат до възпроизвеждането на инфлационния потрес в други страни, като замяната на продуктите удари износа на Щатите.

 Световната стопанска система и Брутният вътрешен продукт ще понесат тежък удар, в случай че страните отговорят на митата на Тръмп
Световната стопанска система и Брутният вътрешен продукт ще понесат тежък удар, в случай че страните отговорят на митата на Тръмп

Заради данъците стопанската система на Съединени американски щати ще бъде с 0.9% по-малка през 2020 година по отношение на прогнозата, която не се базира на цени. Инфлацията ще се форсира, въпреки че Федералният запас преглежда този ход като краткотраен. Повечето международни централни банки могат да се изправят пред " сложен избор " сред битката с по-бързото повишаване на цените и по-слабото търсене в комерсиалната война.

Bloomberg Economics планува, че вследствие на митата световната търговия може да бъде с 3.7% по-ниска до 2020 година спрямо базовия сюжет. Влиянието върху международната стопанска система ще се усети още тази година, въпреки и непретенциозно, а растежът ще бъде с 0.2 процентни пункта по-слаб през 2019 година и с 0.3 пункта по-малък през 2020 година

 Съединени американски щати даде началото на комерсиалната война. Светът се готви да отговори
Съединени американски щати даде началото на комерсиалната война. Светът се готви да отговори

Митата върху стоманата и алуминия разгневиха сътрудниците на Вашингтон и сринаха акциите на Уолстрийт

Експертите предвиждат, че международният Брутният вътрешен продукт ще понесе дълготраен удар, защото по-малко търговията значи по-малко конкуренция и повече бариери пред обмена на технологии и хрумвания - всичко това понижава продуктивността и темпа на резистентен напредък на международната стопанска система.

Това е безпокойство, маркирано от мнозина, в това число немският канцлер Ангела Меркел, която предизвести, че " никой няма да завоюва " от международен търговски спор. Германия е една от страните в полезрението на Тръмп, поради размера на остатъка й. Освен това американският президентсмята, че Европейски Съюз се отнася със Съединени американски щати " доста зле в региона на търговията ".
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР