Решението на полския конституционен съд позволи на управляващите в Полша

...
Решението на полския конституционен съд позволи на управляващите в Полша
Коментари Харесай

Полша няма да напусне Европейския съюз |

Решението на полския парламентарен съд разреши на ръководещите в Полша видимо да честват " успеха на националния суверенитет ". Но Варшава въпреки всичко ще се съобрази с Брюксел, счита Бартош Дудек.

Решението на полския Конституционен съд основава особени главоболия на последователите на един все по-тясно интегриран Европейски Съюз. Защото полските съдии удариха спирачката на правораздаването, което упражнява Европейският съд. Пазителите на полската конституция считат, че Европейският съд надвишава правата си, когато се произнася по полски закони, отнасящи се до назначението на съдии и до полското правораздаване по принцип. Според съдиите във Варшава в настоящите сега Европейски контракти Полша не е преотстъпила сходни пълномощия на Европейския съд.

Всъщност разногласието сред народен парламентарен съд и Европейския съд в Люксембург не е нов. Фактите демонстрират, че в Европейски Съюз съществуват две съществени позиции по въпроса, както напомня някогашният ръководител на Германския парламентарен съд Андреас Фоскуле. На едната позиция застават Еврокомисията и Европейският съд, съгласно които върховенството на европейското право над националното е безусловно. От което следва, че Европейският съд постоянно има последната дума.

Кой е готвачът и кой - сервитьорът?

Втората позиция пазят редица конституционни съдилища в държави-членки на Европейски Съюз, съгласно които тези страни са трансферирали на европейските институции единствено избран брой категорично изброени пълномощия. Ако би трябвало да го обобщим по-образно: от много време се води разногласието кой тъкмо е готвачът, а кой - сервитьорът. Дори Германският парламентарен съд, който минава за извънредно благосклонен към Европейския съд, към този момент на няколко пъти е удрял спирачката на присъди от Люксембург - последно през май 2020, когато ставаше дума за изкупуването на облигации от страна на Европейската банка.

Всъщност, цялата бъркотия и напреженията произтичат от едно доста просто събитие: Европейски Съюз не е федерална страна. Както всички помним, опитът да се върви в тази посока, като на първо време се одобри европейска конституция, се провали през 2005, когато французите и нидерландците отхвърлиха плана, гласувайки на референдуми. И без значение дали този техен избор ни харесва или не, в случай че сме демократи, ние сме длъжни да го приемем. И да преглътнем обстоятелството, който следва от това решение: че днешният Европейски Съюз е една незавършена сграда, която към този момент се крепи единствено на взаимни отстъпки.

И въпреки всичко Полша ще се съобрази с Брюксел

В случая с Полша обаче фактическата обстановка има и противоположна страна. Решението на Конституционния съд във Варшава дава картбланш на националконсервативното държавно управление да продължи да демонтира правовата страна и самостоятелното правораздаване. Опитът да се спрат тези процеси по правосъден ред на европейско ниво явно се провали. Тъй че в този момент не остава нищо друго, с изключение на да се търси политическо решение на казуса.

Националконсерваторите, които са на власт в Полша, ликуват и повтарят, че присъдата е " победа на националния суверенитет ". Тези тиради са ориентирани най-много към твърдото ядро на техните последователи. Опитът демонстрира, че по този метод управниците във Варшава може би просто се пробват да приспят вниманието. Защото никой не може да си показа, че Полша би се отказала от европейските милиарди и би скъсала в действителност с Европейски Съюз. Реалистичното съмнение е, че във Варшава тихомълком ще се откажат най-малко от една част от оспорваната правосъдна промяна.

Решението на Конституционния съд би трябвало да помогне на премиера Матеуш Моравецки да опази фасона си пред тези в личния му лагер, които го считат " слабак ", до момента в който в това време реализира някакъв компромис с Брюксел. А този компромис може в резюме да се опише по този начин: " Давате ни пари, ние осигуряваме господство на закона ". Европа не е изгубила Полша.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР