Решението на Пекин идва на фона на засилващото се глобално

...
Решението на Пекин идва на фона на засилващото се глобално
Коментари Харесай

Китай въвежда данъчни облекчения за производителите на чипове

Решението на Пекин идва на фона на засилващото се световно комерсиално напрежение

Още по тематиката
Европейска комисия желае да наложи до 5% налог върху приходите на софтуерните колоси

Мярката може да е краткотрайна, до момента в който се вземе дефинитивно решение
27 фев 2018
Samsung Electronics стана най-големият производител на чипове

Южнокорейската компания регистрира рекордни резултати и разгласи, че ще направи сплит на акциите си
31 яну 2018
Apple ще спести 47 милиарда $ от данъчната промяна в Съединени американски щати

Ако републиканците прокарат закона в настоящия му тип, компанията ще е най-печеливша от измененията
7 дек 2017
Toshiba най-сетне продаде поделението си за чипове

Купувачът – консорциум, ръководен от Bain Capital, ще заплати 18 милиарда $
1 окт 2017 Китай възнамерява да понижи налозите и да вкара облекчения за производителите на чипове и полупроводници. Намеренията на управляващите в Пекин са в отговор на въведените мита в промишлеността от американския президент Доналд Тръмп и засилващото се комерсиално напрежение, написа Bloomberg.

Финансови облекчения

Мерките плануват редица облекчения за фирмите от сектора. Едно от най-големите е анулацията на корпоративния налог за идващите 5 години от 1 януари 2019 година, оповестиха от Министерството на финансите в Китай в петък в публично изказване. Освен това след приключването на 5-годишния интервал данъкът ще бъде намален с 50% още 5 години от сегашните 25%.

Стратегията на Пекин има за цел да подкрепи производството и нововъведенията в софтуерния бранш, което да докара до сполучливото довеждане докрай на плана Made in China 2025, чиято съществена цел е да ускори конкуренцията в Азия в разрастващите се промишлености като авиацията и технологиите.

Амбициите на Пекин

През последните години китайското държавно управление се стреми да подкрепя производителите на чипове. Властите са окуражени да лимитират зависимостта на страната от годишен импорт на полупроводници на стойност 200 милиарда $. Според представители на държавното управление това " нарушава националната сигурност на страната и спъва развиването на софтуерния бранш ". От своя страна Китай възнамерява да вложи 150 милиарда $ през идващите 10 години, с цел да обезпечи лидерска позиция на китайските производители на чипове в международен мащаб. От Вашингтон настояват, че това би нарушило ползите на Съединени американски щати.

Специалистите в промишлеността считат, че до известна степен упоритостите на Пекин са нереалистични. Въпреки това държавното управление продължава да търси способи да ограничи вноса на чипове в страната и да сътвори водеща промишленост. Поради това китайски държавен фонд ще влага 200 милиарда юана (32 милиарда долара) в локалните играчи от сектора. Какво планува Made in China 2025
Китайският министър председател Ли Къцян показа за пръв път амбициозния проект Made in China 2025 през 2015 година Десетгодишната тактика планува превръщането на Китай във водещ производител в разнообразни браншове, които да са конкурентни в изменящата се световна стопанска система, подобряването на качеството на продуктите и изискванията на работа. Планът планува софтуерни нововъведения и вложения в авиационния бранш, електрическата енергия, железопътния и морски превоз, сферата на осведомителните технологии, биотехнологиите, селското стопанство и продукцията на хибриди, електрически коли и роботи.
Made in China 2025 среща неодобрението на няколко страни. Съединени американски щати отхвърлят проекта поради нечестни търговски практики. От Европейския съюз подлагат на критика китайските управляващи, че задграничните компании имат стеснен достъп до основни пазари в страната и държавните дотации се разпределят за локалните групи. От Пекин отхвърлят рецензиите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР