Решението на КСНС е достойна защита на българския национален интерес,

...
Решението на КСНС е достойна защита на българския национален интерес,
Коментари Харесай

Нинова: Решението на КСНС е достойна защита на националния интерес

Решението на КСНС е почтена отбрана на българския народен интерес, разгласи вицепремиерът и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова в свое изказване, оповестено онлайн след извършения през вчерашния ден Консултативен съвет по национална сигурност при президента Румен Радев.

По думите ѝ КСНС е препотвърдил позицията на страната ни за присъединение на Република Северна Македония към Европейския съюз, призната от 44-тото Народно заседание. „ За нас този въпрос беше една от алените линии в договарянията за сформиране на държавно управление. Тогава някои ни упрекнаха, че по този начин затрудняваме основаването на обединението. Ние не отстъпихме. В съглашението записахме, че няма да променим към този момент признатата от Народното събрание позиция “, разяснява Нинова.

Снощи след 6-часово съвещание президентът Румен Радев разгласи общата позиция на присъстващите на КСНС за консолидираното на Западните Балкани в Европейски Съюз. Той заяви, че 4 години след подписването на контракта от 2017 година Република Северна Македония не е направила нужното за неговото осъществяване и „ не дава гаранция за осъществяване на поетите задължения “.

Държавният глава посочи, че преди 30 години, на 15 януари 1992 година, България първа в света е признала днешна Република Северна Македония за новосъздадена самостоятелна страна.

Приетите от КСНС решения включват договарянията за влизане на западната ни съседка в Европейския съюз да не се обвързват със периоди, а с действителни резултати, изключително във връзка с македонските българи, правене на проект от изпълнителната власт за деяние с ограничения за реализиране на прогрес във всички области на двустранните връзки, както и ускорение на построяването на Коридор 8 като автомагистрала, жп линия, енергийна и цифрова съгласуваност взаимно със Северна Македония и Албания.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР