Решението на Конституционния съд не е изненадващо. Преди ВСС да

...
Решението на Конституционния съд не е изненадващо. Преди ВСС да
Коментари Харесай

Зам.-правосъден министър за разпита на Петков: Отвличане на вниманието от актуалните теми

Решението на Конституционния съд не е изненадващо. Преди Висш съдебен съвет да откаже да прегледа въпроса всъщност, сякаш нямаше никакъв спор по повод тълкуването на текста от Конституцията. Сега нещата просто си пристигнаха на мястото. Така зам.-правосъдният министър Борислав Ганчев разяснява решението на Конституционен съд, съгласно което отрасловият министър може да желае оставката на основния прокурор.



Смятаме, че имаме задоволително данни за една от трите хипотези в Конституцията - тежко нарушаване, редовно несъблюдение на служебните отговорности и накърняване на престижа на правосъдната власт, посочи Ганчев.

Зам.-министърът посочи, че сега се работи по окомплектоването и формулирането на сигналите. Те са свързани с все такива нарушавания, които Конституцията споделя, че са задоволителни, с цел да може министърът на правораздаването да сезира и да насочи искане до Висш съдебен съвет. Който надлежно чакаме да има морала да извърши отговорностите си, добави той.

Ганчев разяснява и дали част от деветте въпроса, които Кирил Петков формулира пред медиите, участват в сигналите на Министерството на правораздаването. За мен тези проблеми са известни и те са известни надалеч преди някой министър председател да ги каже. Ако се върнем обратно, „ Барселонагейт”, „ Мата Хари”, та даже „ Ало, Ваньо” - приказваме за едно поредно деяние или безучастие, които не подхождат на упованията на обществото за следствие, безапелационен е зам.-министърът.

Той разяснява и обвиняванията на Прокуратурата, че с настояването за оставка става въпрос за лична политическа офанзива. Мисля, че Министерството на правораздаването работим професионално и поредно. Ако при нас има данни за някоя от хипотезите на Конституцията, които обуславят предварително освобождение на основния прокурор, не мисля, че би трябвало да чакаме или да отлагаме, безапелационен е Ганчев.

Зам.-министърът засегна и разпита на Кирил Петков и Лена Бориславова. Не мисля, че се изнесе нещо ново, което да допуска разпита. Според мен с това се отвлича вниманието от настоящите тематики в обществото - следствията, които споменахме, счита той.

Като какви отиват - е превъзходен въпрос, счита Ганчев. Те споделят това, което ние всички знаем. Аз, като жител, съм щастлив, че едно такова изявление на премиера наподобява да предизвика прокуратурата да работи. Ако това е методът, да им дадем опция. Надявам се разпитът да е ефикасен в тази посока, посочи зам.-министърът.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР