Решението на ГЕРБ да оттегли кандидатурата на Красимир Ципов за

...
Решението на ГЕРБ да оттегли кандидатурата на Красимир Ципов за
Коментари Харесай

Президентът в цайтнот, трябва за час да намери шеф на новата...

Решението на ГЕРБ да отдръпна кандидатурата на Красимир Ципов за ръководител на Централната изборна комисия вкара президента Румен Радев в цайтнот. Той незабавно би трябвало да откри нов вид за началник на ЦИК на свиканите за през днешния ден в 8 часа спомагателни съвещания с парламентарните партии и обединения, с цел да се позволи въпросът.

На предходното събиране на 5 май, Ципов беше единственото предложение за началник на комисията. Срещу неговата номинация възразиха гневно Българска социалистическа партия, „ Демократична България” и „ Изправи се! Мутри вън!”. Чуха се апели към „ Има подобен народ” – втората по величина парламентарна групировка след ГЕРБ, да излъчи различен претендент на мястото на Ципов. От партията на Слави Трифонов обаче останаха безмълвни, с което дадоха да се разбере, че нямат желание да поемат сходна отговорност.

Така Радев беше заставен да одобри единствената номинация за ръководител и да продължи процедурата с чуването на претендентите за ЦИК, планувано за през днешния ден от 9 часа сутринта. Това значи, че президентът се надява за един час да позволи казуса с избора на началник на комисията.

Повторно осъществяване на консултациите не беше планувано в разпоредбите за процедурата. Ходът на ГЕРБ обаче изправи Радев пред ново тестване. При всички случаи някоя от другите политически сили ще би трябвало да се " пожертва " и да предложи един от своите кандидати за ръководител на ЦИК. Консултациите ясно демонстрираха, че останалите чакат това да направи " ИТН ", които обаче не демонстрираха никакъв възторг да поемат поста.

" Горещият картоф " с проблема лежи в скута на президента, защото той води цялата процедура. Той обаче не може да прави съответни оферти - въпреки всичко съгласно промени Изборен кодекс членовете на комисията се назначават от президента по предложение на парламентарните партии и обединения. Затова от него се чака на срещата през днешния ден да убеди парламентарните обединения да излъчат нова номинация за началник на ЦИК.

Номинациите за орязаната от 20 на 14 членове ЦИК към този момент са ясни.

На четирима представители в комисията имат право парламентарната група на ГЕРБ-СДС, по трима " ИТН " и „ Българска социалистическа партия за България “, по двама Движение за права и свободи и " Демократична България " и един представител от " Изправи се! Мутри вън! ".

От " ИТН " предложиха за членове на ЦИК Камелия Нейкова, Елка Стоянова и проф. Любомир Гаврилов.

Кандидатите на „ Българска социалистическа партия за България “ са Емил Цветанов Войнов, който беше препоръчан и за зам.-председател, Силвия Теодорова Стойчева и Цветанка Петкова Георгиева.

Движение за права и свободи предложи за членове на ЦИК Севинч Солакова, и юристът Орхан Чаушев.

От " Демократична България " предложиха социологът Цветозар Томов и Любомир Георгиев.

" Изправи се! Мутри вън! " номинира Росица Матева за член и заместник-председател на ЦИК.

„ Трябва да действаме експедитивно и отговорно “, прикани президентът, който подсети,че комисията би трябвало да има най-малко 60 работни дни преди датата на изборите -11 юли.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР