Решението на г-н Цацаров е лично, ние не воюваме с

...
Решението на г-н Цацаров е лично, ние не воюваме с
Коментари Харесай

Антоанета Цонева, ДБ: Решението на Цацаров е лично, ние не воюваме с личности

Решението на господин Цацаров е персонално, ние не водиме война с персони. Това разяснява в " Денят стартира " Антоанета Цонева, народен представител от " Демократична България " във връзка оповестената през вчерашния ден вест, че ръководителят на КПКОНПИ подава оставка.

За нас е значимо структурно да се оправим с метода, по който работи тази комисия, акцентира Цонева.

Разбира се, ние от Демократична България сме имали през годините доста мощни рецензии към господин Цацаров като основен прокурор, това е известно, фамозният скандал " Цумгейт ", в който и нашата политическа групировка беше намесена доста внезапно, тъй че нашата позиция е изрично ясна.

Много по-важно е по какъв начин ние ще реформираме КПКОНПИ, с цел да може тя фактически да обезпечи ефикасна битка с корупцията, да бъде разграничена на две - комисия, която се занимава с лишаване на нелегално добито имущество и другата част, която се занимава с следствие на корупция, изясни Цонева.

Тя разяснява и идният през днешния ден избор на ръководител на Върховен касационен съд.

Това съвещание ще се води и от правосъдния министър, излъчен от Демократична България, уповавам се и имам вяра, че това ще бъде един добър избор, дано да забележим по какъв начин ще се развие полемиката и гласуването, съобщи Цонева.

Оставката, която би трябвало също да бъде подадена, е на Иван Гешев, тъй че още един път да го прикани просто да не се бави и да я подаде, прикани за следващ път депутатът от Демократична България.

Цонева разяснява и проблема след преброяването, при което се оказа, че цялото население има право и да взе участие на избори.

В комисията за българите зад граница поканихме Националния статистически институт. Българското население е намаляло с 844 000 души, което е най-голямото понижение за последните 4 преброявания. В това понижаване 57% се дължи на негативния натурален приръст, а останалите на естествените миграционни процеси, изясни Цонева.

По думите й, към милион и половина са българите в чужбина.

Няма никакво деформиране на данни, тъй като преброяването брои хората в страната и ги открива, а описите за гласоподаване се сформират от ГРАО на база, че всеки жители над 18 години, който има ЕГН, влиза в тях. Хората, които са отвън страната, са разликата сред едната и другата стойност.

Административната промяна, дигитализацията, която е наш приоритет дружно с промяната в правосъдната система, би трябвало да бъде извършена, безапелационна е Цонева.

Това, което ние можем да поемем като ангажимент е, че напълно скоро ще бъдат оповестени първата партида от административни услуги в консулствата, които би трябвало да бъдат предоставени по електронен път, добави депутатът.

Цонева разяснява и на общинския консултант Методи Лалов.

Националната контролна комисия се произнесе, решението във връзка с господин Лалов, което е оповестено на уеб страницата и е с 18 страници претекстове, аз не бих могла повече да разясня оттатък решението на този орган. Предстои национална конференция на " Да, България ", тъй че членовете са тези, които ще решат кой ще влезе в този съвет и по какъв начин ще наподобява новото управление, акцентира Цонева.

Вижте целия диалог във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР