Решението на Европейския съюз да отпусне 10 милиарда евро средства

...
Решението на Европейския съюз да отпусне 10 милиарда евро средства
Коментари Харесай

Как Орбан щракна руския капан на ЕС

Решението на Европейския съюз да отпусне 10 милиарда евро средства на Унгария на Виктор Орбан - автократ, чиито дейности опонират на главните полезности на Европейски Съюз - бележи тревожна капитулация. Това написа в собствен разбор електронното издание на френския вестник Le Nouvel Observateur.

Решението на Европейската комисия да деблокира фондове от 10 милиарда евро, замразени преди този момент заради съществени опасения по отношение на корупцията и върховенството на закона в Унгария, е очевидна неточност. Това възнаграждава Виктор Орбан - автократ, чиито дейности опонират на главните полезности на Европейския съюз и непосредствено подкопават единната позиция на блока против експанзията на Русия в Украйна. Моментът не може да бъде по-лош, защото ръководещата партия в Унгария преди малко одобри нов драконовски закон за " отбрана на суверенитета ", напомнящ репресивния закон за " задграничните сътрудници " на Владимир Путин, предопределен да задуши несъгласието.

Иронията е горчива: до момента в който Европейски Съюз упорства за нуждата да резервира поддръжката си за Украйна, държава-членка, която интензивно блокира помощта за Киев, е възнаградена със забележителен финансов принос. Това не е просто дипломатическа непоследователност; това е честен неуспех. Като капитулира пред Орбан, Европейски Съюз индиректно оказва помощ на режим, който показва непоколебима поддръжка за Русия. Правителството на Орбан към този момент краткотрайно блокира глобите против Русия, с цел да получи отстъпки и съумя да задържи съветските поддръжници на нашествието отвън листата със наказания на Европейски Съюз, в това число съдружника на Путин Московския патриарх Кирил.

Политически шантаж

Унгарското държавно управление постоянно е твърдяло, че не употребява правото си на несъгласие върху помощта за Украйна, с цел да получи замразени средства от Европейски Съюз, само че единствено два дни преди решаваща среща на върха на Европейски Съюз, основният политически консултант на унгарския министър-председател призна, че Унгария в действителност е подготвена да вдигне ветото си, в случай че получи парите. Комисията твърди, че Унгария е изпълнила критериите, с цел да стартира да деблокира фондовете за кохезионната политика, морското дело и рибарството и вътрешните работи, като е приела ограничения за справяне със съществени опасения по отношение на независимостта на правораздаването.

Законът за " отбрана на суверенитета ", признат от унгарския парламент на 12 декември обаче, издава желанията на Орбан. Привидно предопределен да " отбрани " националния суверенитет, законът в реалност е директна офанзива против самостоятелното гражданско общество и свободата на словото. Законодателството включва основаването на " Служба за отбрана на суверенитета " с неограничени пълномощия за следствие на лица, обвинени в " обслужване на непознати ползи ". Намерението на закона да ограничи поддръжката на политически партии, цивилен организации и пресата от чужбина, както беше очебийно от водача на Фидес в Народното събрание Мате Кочиш, разкрива обезпокоителен метод към суверенитета, който бърка демократичната самостоятелност с държавния надзор. Той беше подложен на критика от учени, адвокати, неправителствени организации и организации като Action for Democracy, че е противозаконен и съставлява офанзива против сериозните гласове в Унгария. Повече от 100 маджарски неправителствени организации излязоха с общо изказване по-рано този месец, протестирайки против приемането на закона. Редактори на огромни самостоятелни медии в Унгария предизвестиха, че законът заплашва свободата на пресата и демократичния спор.

Освен това разказът на унгарското държавно управление има за цел да делегитимира опозицията на Орбан. Тази тактика освен отразява отмъстителните практики на тоталитарните режими, само че и показва очевидно отклоняване от демократичните правила на Европейски Съюз. Като не съумява да потърси отговорност от Унгария, Европейски Съюз основава рисков казус, съгласно който политическото изнудване е ефикасна тактика против груповото взимане на решения. Това укрепва автократичните и популистки водачи и политици в блока като Герт Вилдерс и Джорджа Мелони, като в същото време отслабва Европейски Съюз на международната сцена. Това също по този начин ускорява желанието на Орбан да управлява популистката десница преди и след европейските избори през юни 2024 година

Дипломатическа и стратегическа неточност

Нещо повече, това решение може да има политически последствия в границите на блока. Потенциалната кандидатура на Урсула фон дер Лайен за преизбиране като президент на Европейската комисия може да бъде застрашена, защото слабата позиция на нейната администрация във връзка с върховенството на закона е непрекъсната ябълка на раздора. Европейският парламент, който постоянно се е противопоставял на отпущането на средства за Унгария без основни промени, евентуално ще огледа на този ход като директно предизвикателство към неговите правила и престиж.

Средствата на Европейски Съюз се деблокират, до момента в който по същото време спонсорирана от страната рекламна акция в Унгария нападна Урсула фон дер Лайен и Александър Сорос, президент на мрежата на фондациите " Отворено общество ", предупреждавайки хората: " Нека не танцуваме в ритъма, в който те подсвиркват! " Следователно отпущането на средства в размер на 10 милиарда евро е освен дипломатическа неточност, то е стратегическа неточност, която рискува да подкопае целостта, полезностите и световната позиция на Европейски Съюз. Това би основало рисков казус в поощряването на автократичното ръководство за сметка на правилата на блока и рискува да накара Европейски Съюз да загуби своя честен и политически престиж, както вътре, по този начин и отвън своите граници.

Лидерите на Европейски Съюз не би трябвало да се поддават на това изнудване, бидейки наясно със страданието на унгарския народ поради нескончаемата власт на Орбан. Те би трябвало да намерят метод да насочат арестуваните средства от Европейски Съюз непосредствено към общините, бизнеса, неправителствените организации и затруднените маджарски жители. Този метод подсигурява, че нуждаещите се получават поддръжката, която заслужават, като в същото време заобикаля държавно управление, което поредно подценява правилата на блока.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР