Решението на европейските енергийни министри да поставят лимит на цената

...
Решението на европейските енергийни министри да поставят лимит на цената
Коментари Харесай

Таванът на цената на газа ще задълбочи енергийната криза

Решението на европейските енергийни министри да слагат предел на цената на природния газ ще ограничи доставките в района, което ще задълбочи енергийната рецесия.

Тази седмица Европейски Съюз реализира съглашение за слагане на таван на цените на газа, поставяйки завършек на месеци на политически разногласия дали да се намесят в енергийния бранш. Но до момента в който механизмът може да помогне за попречване на рискови ценови съмнения, той може да остави района уязвим заради незадоволителни доставки и мощна конкуренция от Азия, разяснява през днешния ден Bloomberg.

Ценовият таван без обвързвано ограничаване на търсенето рискува да утежни недостига на доставките на газ в Европа посредством поощряване на потреблението, настояват анализатори на Goldman Sachs Group Inc., в това число Саманта Дарт, в отчет, оповестен в понеделник. Това може да затегне световното предложение през идната година и - в най-лошия случай - да принуди държавните управления да лимитират газа.

Освен това ограничаването ще затрудни вносителите от района да усилят доста офертите, с цел да обезпечат доставките на полутечен природен газ.

Индустрията предизвести, че товарите с полутечен природен газ могат да бъдат в интерес на Азия, в случай че цените там са по-високи от рестриктивните мерки в Европа, тъкмо когато търсенето в Китай се разсънва с облекчаването на рестриктивните мерки на Covid Zero.

„ Способността на Китай да обнови растежа е значим въпрос “, акцентира Франк ван Доорн, началник на търговията във Vattenfall Energy Trading GmbH. Горната граница на цените в Европа не визира пазара в този момент, само че ще направи търговията по-скъпа, съгласно анализатора.

В конкуренция с Азия

Вносителите на LNG в Европа и Азия се конкурират за доставки от едни и същи експортьори, като Съединени американски щати и Катар. Едно от преимуществата на ограничаването е, че то може да понижи вероятността от войни за наддаване — и скокове на цените — за спот доставки сред двата района.

Азиатските цени на LNG следват от близко придвижването в Европа, като двата пазара с тясно свързани през последната година.

Европейската мярка, която би трябвало да влезе в действие през февруари, може да бъде оттеглена, в случай че има „ неподходящи резултати “, като политиците акцентират, че таванът е предопределен да притегли световни снабдители. И ограничаването не се простира до извънборсовата търговия, което може да докара до огромна смяна от тържищата към по-малко транспарантния пазар за частното договаряне.

Докато останете на едно равнище с цените на LNG, към момента можете да притегляте доставки “, счита Ник ван Коутерен, водещ търговец в холандската енергийна компания PZEM NV. „ Страхувам се повече от нараснали условия за маржин и доста по-малко ликвидност и прекосяване от тържища към търговия отвън борсата “, добави специалистът.

Ограничаването на цените „ дестабилизира пазара “, е мнението на Мохамед Аркаб, министър на енергетиката на Алжир, третият по величина снабдител на газ в Европа. Във вторник той означи, че „ отворените, транспарантни, неограничени и недискриминационни газови пазари са повече от нужда “.

Междувременно Equinor ASA – най-големият снабдител на газ в Европа, съобщи, че ограничаването на цената е малко евентуално да засегне износа на норвежкия производител.

Европейски Съюз се съгласи да ограничи цените на газа до 180 евро за мегаватчас, или почти 56 $ за милион английски топлинни единици. За да бъде задействан инструментът, договорите за бенчмарк би трябвало да са над тавана за три дни, а също и над цените на LNG до избрана степен. Ако таванът беше въведен при започване на тази година, той щеше да се употребява за към 40 дни през август и септември, когато цените бяха надалеч по-високи.

Азиатските цени на LNG се търгуваха над 56 $ за милион Btu за към две седмици сред август и септември.

Таванът на цените се приветства от няколко азиатски вносители на полутечен природен газ, които станаха жертва на резултата от скока на европейските лихвени проценти, откакто Русия нахлу в Украйна. Спот цените в Азия тази година се люлееха сред $19 до рекордните $85, принуждавайки някои вносители с парични усложнения да спрат проектите си за доставка.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР