Решението на ЕС от 5 ноември 2020 година по отношение

...
Решението на ЕС от 5 ноември 2020 година по отношение
Коментари Харесай

Ето го френското предложение: Преговорите с Македония започват веднага, а исканията на България са пренебрегнати

Решението на Европейски Съюз от 5 ноември 2020 година във връзка с Северна Македония ще бъде отстранено и сменено с френското такова, в случай че второто бъде признато след няколко дни. Това се показва още при започване на предлагането, направено от френското председателство във връзка с прилежащата ни страна. Като цяло предлагането е основано на съществени правила за приемане на нова членка на Европейски Съюз, като първите години се отварят обособени клъстери, които ще се наблюдават годишно, а при тяхното осъществяване ще бъдат затваряни. България и нашите условия участват извънредно нищожно във френското предложение. Там е посочено, че би трябвало да бъде спазен Договорът за Добросъседство, само че на никое място не е опоменато, че това ще изисква някакви законодателни промени или решения от страна на Северна Македония. Страната-кандидат ще би трябвало да одобри правилата на Европейски Съюз за правата на индивида и малцинствата, оповестява осведомителният уебсайт Tribune.

Ето какво се показва в предлагането на Франция:

От името на Европейския съюз имаме удоволствието да приветстваме тук през днешния ден уважаемите представители на Република Северна Македония за разкриване на договаряния за присъединение на вашата страна с Европейския съюз.

Това е исторически миг за всички нас, който бележи крайъгълен камък в еволюцията на нашите връзки. Процесът на разширение дава мощен тласък за политически и стопански реформири и укрепва мира, демокрацията и стабилността в Европа и сближава хората.

Решението за започване на договаряния за присъединение въз основа на засиленото разширение методологията, утвърдена от членовете на Европейския съвет през март 2020 година, не е единствено значима стъпка в връзките на Северна Македония с Европейски Съюз, само че е и ясна проява за недвусмислената поддръжка на Европейски Съюз за европейската вероятност на Западните Балкани, изразено в Солунския дневен ред, както и в София, Загреб и Бърдо.

Вашата страна е част от европейската история, завещание и просвета и ние гледаме напред към по-нататъшното усилване на нашите към този момент добре открити връзки.

Отварянето на договарянията за присъединение също потвърждава това, когато има изпълнени условия, Европейски Съюз извършва своите задължения. Както беше илюстрирано от днешната конференция, Съюзът остава твърдо зает с този развой. Приветстваме решимостта на Северна Македония за прогрес в програмата за промени на Европейски Съюз и очакване на непрекъснат политически ангажимент за осъществяване нужните промени задълбочено и пламенно.

Северна Македония – страна кандидатка от 2005 година – е непосредствен сътрудник на Европейския съюз, като част от процеса на стабилизиране и асоцииране. Нашето съдействие е в действие от 2004 година и е в основата на необятен набор от области. Северна Македония продължава да извършва своите отговорности по ССА. Нашият политически и стопански разговор се развива изключително в границите на органите на ССА.

Ползите и за двете страни от нашите близки връзки са явни. Европейски Съюз е най-големият ви търговски сътрудник, с явни изгоди за бизнеса и задграничните вложения. За вашите жители, пътуването до Европейски Съюз стана по-лесно, откакто либерализирането на визовия режим влезе в действие през 2009 година Европейски Съюз дава финансова и техническа поддръжка по разнообразни финансови принадлежности и ще продължи да прави това, в това число по Инструмента за предприсъединителна помощ.

Освен това Северна Македония взе участие в редица стратегии на Европейски Съюз, в това число Еразъм+, Творческа Европа, програмата за Конкурентоспособност на предприятията и дребните и междинни предприятия (COSME) и Европа за жителите. Северна Македония също е наблюдаващ на Агенцията за главните права и договаряща страна на енергетиката и превоза.

Силата на нашите връзки – нашето единение и взаимност – още веднъж беше демонстрирана по време на продължаващата рецесия с COVID-19. Европейският съюз застава до Северна Македония и от своите сътрудници от Западните Балкани и остава зает интензивно да поддържа напъните за битката с епидемията от COVID-19 и нейното влияние върху обществата и стопанските системи. Тази поддръжка и съдействието надвишава това, което всеки различен сътрудник е дал на района, към 66 милиона евро безплатна помощ и 160 милиона евро макрофинансова помощ за Север Македония.

Европейският съюз също признава скъпата поддръжка, която Западните Балкани са дали по време на пандемията на своите съседи и към Европейски Съюз. Това отразява солидарността и взаимната поддръжка, върху която се гради Европейски Съюз. Сътрудничество и съгласуваност в битката с въздействието на пандемията би трябвало да продължи и в бъдеще.

Русия с неоправданата и непредизвикана военна експанзия против Украйна оказва доста въздействие върху целия европейски континент. Очаква се Западните Балкани да се ангажират с европейските полезности като бъдещи държави-членки на Европейски Съюз. Европейски Съюз и Западните Балкани към този момент са го създали, обедени в напъните си в поддръжка на Украйна и битка с съветската дезинформационна акция.

Ние мощно приветстваме цялостното привеждане в сходство на Северна Македония с всички общи задгранични решения и заявления за политиката за сигурност (ОВППС) и поощряване на Северна Македония да продължи да се привежда в цялостно сходство с ОВППС на Европейски Съюз.

Съветът в своите изводи от 25 март 2020 година, които бяха утвърдени от членовете на Европейският съвет на 26 март 2020 година приветства обстоятелството, че Северна Македония показва своята решителност да напредне в програмата за промени на Европейски Съюз и даде осезаеми и устойчиви резултати, отговарящи на изискванията, избрани от Съвета през юни 2018 година за разкриване на договаряния за присъединение.

Нашите договаряния се основават на член 49 от Договора за Европейския съюз и вземат поради всички съответни изводи на Съвета, по-специално тези от март 2020 година, които утвърждават усъвършенствана методология за разширение, възобновения консенсус по отношение на разширението, контрактуван от Европейският съвет от декември 2006 година и заключенията от Европейския съвет от 1993 година

Съветът остава твърдо зает да продължи процеса на разширение на тази основа на контрактувани правила и изводи, които интегрират усъвършенстваната методология, тъй че процесът на присъединение е по-предвидим, по-достоверен, по-динамичен и зависещ на по-силно политическо ръководство, учредено на справедливи критерии и строги позитивни и негативни конвенционалност и обратимост.

В сходство със заключенията на Съвета от 25 март 2020 година, утвърдени от членовете на Европейският съвет на 26 март 2020 година Съветът [одобри] обща преговорна Рамка, като се вземат поради гореспоменатите изводи, както и други съответстващи. Заключенията на Съвета, възобновения консенсус по отношение на разширението и откритата процедура, която ви представяме през днешния ден, регистрира опита на минали разширения и настоящи договаряния за присъединение, както и на разрастващите се постижения на правото на Европейски Съюз, и отразява съответно личните достолепия и характерни характерности на Северна Македония. Преговорите са ориентирани Северна Македония да одобри интегрално достиженията на правото на Европейски Съюз и да обезпечи цялостното им осъществяване. Той включва усъвършенстваната методология за разширение, което планува още по-силен акцент върху фундаменталните промени в присъединението. Следователно Северна Македония ще би трябвало изцяло да одобри и приложи промените в главните области на правовата страна, по-специално правосъдната промяна и битката против корупцията и проведената престъпност, главните права, укрепването на демократичните институции и промяна на обществената администрация, както и стопански критерии.

Специално внимание би трябвало да се отдаде на отбраната и недискриминационното отнасяне на жителите, които принадлежат към малцинствата или общностите. За да се подсигурява необратимостта на напредъка в тези области и цялостното и дейно използване, напредъкът ще продължи да се следи от близко от Комисията, която ще рапортува постоянно за това на Съвета.

Като се има поради решаващото значение в целия развой на главните промени, прогрес главният клъстер ще дефинира общия ритъм на договарянията. Това ще разреши задоволително време за определяне на нужното законодателство, институции и солидни резултати от осъществяване преди приключването на договарянията. Скринингови отчети, които би трябвало да бъдат направени от Комисията, ще даде основни насоки, в това число по отношение на дилемите, които би трябвало да бъдат прегледани в пътни карти, които ще бъдат признати от управляващите на Северна Македония.

Като бъдеща държава-членка чакаме да се придържате към полезностите, изброени в член 2 от Договора за Европейския съюз, а точно ценене на човешкото достолепие, независимост, народна власт, тъждество, господство на закона и почитание към правата на индивида, в това число правата на лицата, принадлежащи към малцинства. Освен това Европейски Съюз присъединението допуска навременно и дейно използване на цялото право на Европейски Съюз или на Европейски Съюз acquis, както е все още на присъединение. Съгласно засилената методология за разширение, развиването на задоволителен административен и правосъден потенциал, като част от Основните правила, е от основно значение за осъществяването на всички отговорности, произлизащи от участието.

По отношение на преводите на достиженията на правото на Европейски Съюз на македонски език, Европейски Съюз взема под внимание България и съответното желание на Северна Македония да направи едностранна декларация по отношение на македонски език 2.

Регионалното съдействие и добросъседските връзки остават съществени детайли на развой на разширение. Северна Македония би трябвало да продължи градивно да се ангажира с приобщаването районно съдействие и подсилване на връзките със прилежащите страни. Днес, припомняме значимостта на постигането на осезаеми резултати и използването, добросъвестно, двустранно съглашения, в това число Преспанското съглашение с Гърция и Договора за добросъседство с България.

В интервала до присъединението от Северна Македония ще се изисква последователно да привежда в сходство политики по отношение на трети страни и позициите му в границите на интернационалните организации с политики и позиции, признати от Съюза и неговите държави-членки.

Нека също по този начин напомним, че паралелно с договарянията за присъединение, Съюзът и Северна Македония ще продължат разговора си с гражданското общество и културното съдействие, за да допринесат хора по-близо и обезпечаване на поддръжката на жителите за процеса на присъединение. Ние чакаме Северна Македония тъкмо и стратегически да заяви за изгодите и отговорностите на процеса на присъединение към обществеността, в това число справяне с дезинформацията, в сходство със своя проевропейски стратегически избор.

Преговорите за присъединение, които откриваме през днешния ден, ще бъдат строги и взискателни. С увереност и ангажираност, ние сме уверени във вашата дарба да го доведете до триумф. Ние ще ви подкрепим във вашите старания и с неспокойствие чакаме да ви посрещнем като пълновръстен член на Европейския съюз

Преговорна рамка

Преговорите за присъединение ще се основават на член 49 от Договора за Европейския съюз (TEU) и надлежно да вземе поради всички съответни изводи на Европейския съвет, както и Съвместното изказване на членовете на Европейския съвет от март 2020 година, което утвърждава засилената методология за разширение, одновения консенсус по отношение на разширението, контрактуван от Европейският съвет от декември 2006 година и заключенията на Европейския съвет от 1993 г, Копенхаген.

Разширената методология за разширение има за цел да възобнови процеса на присъединение посредством което го прави по-предвидим, по-надежден, по-динамичен и зависещ на по-силна политическа ръководство, учредено на справедливи критерии и строги позитивни и негативни условия, и обратимост.

Преговорите ще се основават на личните заслуги на Северна Македония и темпът ще зависи по отношение на напредъка на Северна Македония в осъществяването на условията за участие. В Комисията или, съгласно случая, председателството ще осведоми постоянно Съвета, тъй че Съветът да може непрекъснато да преразглежда обстановката. Европейски Съюз от своя страна ще реши навреме дали са налице изискванията за привършване на договарянията са били изпълнени; това ще бъде направено въз основа на отчет от Комисията, потвърждаващ осъществяване от Северна Македония на условията, изброени в точка 5.

По своята същина договарянията са отворен развой, чийто резултат не може да бъде обезпечен авансово. В региона на общата външна политика и политика на сигурност (ОВППС) на Европейски Съюз, висшият представител на Съюза за външни работи и политика на сигурност дава отговор, в тясна връзка с Държавите-членки и Комисията, когато е подходящо, за инспекция, отправяне на оферти в договарянията и постоянно докладване на Съвета.

Разширяването следва да ускори процеса на непрекъсната интеграция, в който Съюзът и нейните държави-членки са ангажирани. Трябва да се положат всички старания за отбрана на доближаването и успеваемостта на Съюза. В сходство със заключенията на Европейския съвет от декември 2006 година, наблягайки значимостта, която Европейски Съюз може да резервира и задълбочи своето развиването, темпът на разширение би трябвало да регистрира потенциала на Съюза да одобряват нови членове, което е значимо основание в общия интерес и на двете страни.

Преговорите се стартират въз основата, която Северна Македония почита и се ангажира в поощряване на полезностите, на които се основава Съюзът, посочени в член 2 от Договор за Европейския съюз, а точно зачитането на човешкото достолепие, свободата, демокрацията, равенството, върховенството на закона и уважението към правата на индивида, в това число правата на лицата, принадлежащи към малцинства.

Напредъкът на договарянията ще се управлява от напредъка на Северна Македония подготовка за присъединение и поощряване на икономическата и обществена конвергенция. Този прогрес ще бъде измерван по-специално по отношение на следните условия:

– Копенхагенските критерии, които дефинират следните условия за участие:

• стабилността на институциите, гарантиращи демокрацията, върховенството на закона, правата на индивида и ценене и отбрана на малцинствата;

• съществуването на функционираща пазарна стопанска система и потенциал за справяне с конкурентен напън и пазарни сили в границите на Съюза;

• способността да се поемат отговорностите на участието, в това число спазването на цели на политическия, стопански и паричен съюз и административния потенциал за дейно използване достиженията на правото на Европейски Съюз (acquis).

– Процесът на стабилизиране и асоцииране, който остава общата рамка за връзките със Западните Балкани до тяхното присъединение.

– Изпълнението на отговорностите на Северна Македония по Стабилизацията и Споразумението за асоцииране, както и напредъкът на Северна Македония в оправянето с казуса основни области, посочени в отчетите на Комисията и Съвета.

С оглед на гореизложеното и по-специално уговорката на Северна Македония към добросъседски връзки и по-тясно районно съдействие, и значимостта за реализиране на осезаеми резултати и добросъвестно използване двустранни съглашения, в това число Преспанското съглашение с Гърция и Договора за Добросъседски връзки с България от 2017 година [както и двустранните протоколи да го приложи], в сходство със Солунския дневен ред за Западните Балкани призната през юни 2003 година, Софийската декларация от май 2018 година и Загребската декларация от май 2020 година и Декларацията от Бърдо от октомври 2021 година, заключенията на Съвета по отношение на развой на разширение и стабилизиране и асоцииране от март 2020 година и декември 2021 година и други съответни изводи на Съвета.

В интервала до присъединението от Северна Македония ще се изисква последователно да привежда в сходство политики по отношение на трети страни и позициите му в границите на интернационалните организации с политиките и позициите, признати от Съюза и неговите държави-членки. Подравняването на ОВППС ще да бъдат постоянно следени през целия развой на договаряния и насърчавани посредством постоянен Диалог по ОВППС.

Същността на договарянията ще се организира на междуправителствена конференция с присъединяване на всички държави-членки, от една страна, и Северна Македония, от друга. Междуправителствена конференция ще се организира минимум един път годишно, след приемането на изводи на Съвета, като се вземат поради годишния пакет на Комисията за разширение, и когато е подходящо. Междуправителствената конференция ще обезпечи политическо ръководство и конгрес за политически разговор по отношение на процеса на промени. Той също по този начин ще направи равносметка на цялостното присъединение развой и изложи индикация за идната година какви клъстери/глави биха могли евентуално да бъдат отворени или затворени и вероятни коригиращи ограничения въз основа на положението на осъществяване на промени. Всички страни ще обезпечат посланичество в междуправителствената организация конференция на уместно равнище. Процедурата и организацията на договарянията е посочено в приложение I.

Комисията ще се съветва систематично с държавите-членки по време на присъединението развой. Държавите-членки могат да способстват посредством наблюдаване на място посредством своите специалисти, директен принос към годишния пакет за разширение и секторен експертен опит.

За да се внесе динамичност в процеса на договаряния и да се насърчи взаимното обогатяване на старания отвън обособените глави, преговорните глави ще бъдат проведени по тема клъстери. Тези клъстери сплотяват главите/областите съгласно по-широки тематики и ще разреши по-силен акцент върху главните браншове.

Разширената методология за разширение обезпечава още по-силен акцент върху промените в главните области на процеса на присъединение, както са изброени в параграф 4, който Северна Македония би трябвало изцяло да одобри и приложи. Северна Македония би трябвало да подсигурява, институции, управнически потенциал и административна и правосъдна системи са задоволително засилени с оглед дейно използване на достиженията на правото на Европейски Съюз (acquis).

Предвид решаващото значение в целия развой на главните промени, договарянията на главния клъстер ще бъде отворен първи и затворен финален. Това ще разреши задоволително време за определяне на нужното законодателство, институции и солидни резултати от осъществяване преди приключването на договарянията. Напредък по главните правила, клъстерът ще дефинира общия ритъм на договарянията и ще бъде взет поради за решението за отваряне или затваряне на нови клъстери или глави.

Ако Северна Македония реализира задоволителен прогрес по целите за промени, контрактувани в договарянията, това би трябвало да докара до:

по-тясна интеграция с Европейския съюз, посредством ускорена интеграция и „ поетапно въвеждане “ към обособените политики на Европейски Съюз, пазара на Европейски Съюз и стратегиите на Европейски Съюз, с цел да се да разгърне капацитета на такава интеграция, по-специално посредством унищожаване на техническите бариери пред търговията, като в същото време се подсигуряват равни условия; Основен фокус би трябвало да се обърне на областите, в които страната кандидатка към този момент има потенциал и опит за експорт за Европейски Съюз, и области от съвместен стратегически интерес, където страната кандидатка има забележителен интерес в произвеждане, само че би трябвало да дава отговор на нормите и стандартите на Европейски Съюз (например произвеждане на сериозни първични материали материали), както и в области, където има голям необработен капацитет (напр. цифрови/зелена икономика).

Увеличаване на вложенията и финансирането, в това число усилване на предприсъединителната фаза подпомагане в сходство с използваните законови разпореждания, правила и процедури и по-близо съдействие със съответните интернационалните финансови институции за привличане на вложения и подкрепа; потреблението на финансиране от Европейски Съюз следва да сътвори мощно европейско желание и на мощна локална стопанска система посредством планове, които се извършват, доколкото е допустимо, от Европейски Съюз и локални предприятия, в цялостно сходство с достиженията на правото на Европейски Съюз, в това число правната рамка на съответните финансови принадлежности и интернационалните задължения на Европейски Съюз.

Северна Македония би трябвало да одобри резултатите от всички други договаряния за присъединение в този тип все още на присъединението си. Ще са нужни ясни задължения, с цел да се подсигурява, че няма бъдеще държавата-членка е в положение да блокира непозволено присъединението на други Западни Балкани претенденти, при изискване че дават отговор на критериите за присъединение към Съюза.

След като договарянията по главния клъстер са отворени и откакто Съветът е задоволен, въз основа на оценка на Комисията, че началните критерии за други клъстер или клъстери са изпълнени, Съветът, действайки с единогласие, ще вземе решение отварянето на този клъстер или тези клъстери (покриващи всички свързани глави) със затваряне критериите, които се задават за всяка глава поотделно. Преговорите за всеки клъстер ще затова да бъде отворена като цяло, като всички глави в клъстера се отварят по едно и също време.

Процедура и организация на договарянията:

1. Председателство

В сходство с практиката при двустранните договаряния сред две делегации, всяка водена от собствен представител, въпросът за избор на ръководител на Междуправителствената конференция не пораждат.

Практическата работа по председателството на съвещанията ще се извършва от ръководителя на Съюза, делегация в качеството й на началник на делегацията хазаин.

2. Цел на срещата

Междуправителствената конференция ще обезпечи политическо ръководство и конгрес за политически разговор по отношение на процеса на промени.

Всички страни ще обезпечат посланичество в Междуправителствената конференция на съответната равнище.

3. Честота на срещите на министерско и заместническо равнище и основаване на работни групи. Ще има най-малко едно съвещание за интервал от дванадесет месеца на министерско равнище, като честотата може да бъде поправена, в случай че е належащо, в това число спомагателни срещи на равнище заместител.

Преговорите ще останат централизирани на министерско и заместник-равнище. Създаването на работни групи не следва да се плануват, с изключение на с цел да дават отговор на обективните условия на договарянията. Всички такива работни групи ще работят под управлението на депутатите, на базата на категорично техническо задание и в сходство с съответен график.

Място за осъществяване на срещите

Срещите ще се организират в Брюксел, само че през април, юни и октомври всевъзможни министерски срещите ще се проведат в Люксембург. При изключителни условия могат да се организират срещи посредством видеоконферентна връзка.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР