Решението на бившия министър на околната среда и водите Борислав

...
Решението на бившия министър на околната среда и водите Борислав
Коментари Харесай

Жалби блокират решението на Сандов за спирането на АМ Струма през Кресна

Решението на някогашния министър на околната среда и водите Борислав Сандов да спре строителството на части от автомагистрала " Струма " през Кресненското дефиле, е обжалвано в последния миг. Това оповестява " 24 часа ".

В понеделник, 15 август, " Асоциацията на потърпевшите при произшествия " (БАЗК) е подала тъжба в Министерството на околната среда, която следва да се насочи към Върховния административен съд (ВАС). Според Иван Тодоров, представител на Асоциацията, заповедта не е юридически издържана и в нея има вътрешни несъгласия. Като съществена причина за обжалването е посочено, че всяко едно закъснение на градежа на автомагистралата " Струма " ще коства човешки животи, защото в региона на Кресненското дефиле се случват доста произшествия, споделя Тодоров за изданието.

Решението на Сандов е обжалвано и от Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ), като жалбата към този момент е заведена във Върховен административен съд, само че към момента не е отразена в регистъра.

Служебният екоминистър Росица Карамфилова показва пред " 24 часа ", че е допустимо решението на нейния предходник на поста да е нелегално, защото е било квалифицирано от тогавашния му консултант. По думите ѝ няколко от дирекциите в Министерството не са били ангажирани в правенето му.

Подадените тъжби стопират осъществяването на заповедта на Сандов. Мотивът на някогашния екоминистър за анулацията на всички досегашни процедури по сектора от автомагистралата беше писмо от Европейската комисия (ЕК), което изисква да се създадат " равностойни други възможности на трасетата " и да не се нарушава европейското екологично законодателство. По думите на Сандов това изисква автомагистралата в региона да се разделя на две, като за платното в едната посока се употребява съществуващият път, само че рехабилитиран, а другото платно да се построи източно от дефилето.

От АПИ настояват, че са получили същото писмо на Европейска комисия, само че го поясняват по различен метод, като съгласно тях главното искане на Брюксел е да бъдат избрани характерни консервационни цели за засегнатите от плана предпазени зони. В региона на трасето, което е през Кресненския пролом има две предпазени местности - зона за местообитания " Кресна-Илинден " и зона " Кресна ".

По думите на служебния министър на околната среда Росица Карамфилова планът за автомагистралата би трябвало да е с ясни природозащитни цели и следва оценяването на мнения по този въпрос.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР