Решението на Ангела Меркел през 2015 година да покани и

...
Решението на Ангела Меркел през 2015 година да покани и
Коментари Харесай

Калоян Методиев: Европа никога не е била толкова застрашена

Решението на Ангела Меркел през 2015 година да предложения и пусне безотговорно мигрантите промени политическата карта на континента и съвсем разпарчетоса Европейския съюз. Това съобщи в изявление за БГНЕС доктор Калоян Методиев, политолог и учител в Югозападен университет „ Неофит Рилски “.
Канцлерът Ангела Меркел и президентът Еманюел Макрон се схванаха за обособен бюджет на еврозоната по време на срещата си край Берлин на 19 юни. Какви ще са последствията от това тяхно решение за Европейски Съюз? Отделен бюджет за еврозоната значи ли, че останалите страни ще бъдат подценени?
Последиците ще са задълбочаване на интеграцията, само че това не става безболезнено. Меркел е принудена от събитията да прави отстъпки пред напористия френски президент. Въпросът е, че в последно време дейностите ѝ към този момент не се радват на поддръжката, която имаше в Германия, а това допуска търсене на отговорност за дейностите й.
Все още знаем малко за конкретиката на сделките, тъй като те би трябвало да се разискват и одобрят идната седмица на равнище Европейски Съюз. Ако мине, ще е реалност едвам през 2021 година, а до тогава има доста време. Разликата е в сумите – Меркел желае няколко десетки милиарда евро, до момента в който Макрон над 100 милиарда.
Може ли да се преглежда обособеният бюджет за еврозоната като първа стъпка в посока „ Европа на две скорости “?
В политически проект значи единствено и само Европа на три скорости – ядрото към Еврозоната и Шенгенското съглашение, втора скорост на страни, които се оправят сами и са в едно от двете съглашения и трета скорост, които са на практика на никое място. В най-тежко състояние от страните на „ трета скорост “ е България, тъй като тя стартира да изпада в изолираност както от сериозните диспути, по този начин и от оформилите се групи.
Дебатите, които се водиха Макрон и Меркел, демонстрират, че ще се опитат да слагат пред приключен факт всички останали. Единствената спънка могат да са северните страни, които имат самочувствие, запаси и мнение и може съществено да торпилират концепциите на Макрон. На южните няма да се хареса концепциите за релокация на мигрантите там, където са регистрирани за първи път. Това ще е доста тежък удар за Италия, Гърция и България. Явно ще се върви и към общи военни елементи, което също бе контрактувано.
Все по-често се чуват приказки, че обединена Европа е застрашена? Съгласен ли сте с тази теза? Смятате ли, че ограниченията на Макрон и Меркел ще доведат до нейното избавление?
Да, Европа в никакъв случай до момента не e била толкоз застрашена. Решението на Меркел през 2015 година да предложения и пусне безотговорно мигрантите промени политическата карта на континента и съвсем разпарчетоса Европейския съюз. Интересното е, че с нея Европа е в рецесия, а без нея може да изпадне в още по-голяма рецесия. Откъдето и да го погледнете, това е драма с неразбираем излаз. За мен главният проблем сега е, че възраждането на мигрантския проблем и отводът да се вземе бързо и коренно решение потопява действителния спор за значимите тематики като Еврозоната, общия бюджет, интеграцията, икономическото развиване, трансатлантическите проблеми и така нататък Другата седмица, вместо да се занимава с тези тематики, Европейският съвет е доста евентуално да затъне в кавги по мигрантския въпрос.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР