Решението на 4-членно българско семейство в Лондон да не използва

...
Решението на 4-членно българско семейство в Лондон да не използва
Коментари Харесай

XIX век: Сметки за ток накараха българи в Лондон да светят с фенерчета

Решението на 4-членно българско семейство в Лондон да не употребява централно осветяване, а да носи фенерчета за глава, с цел да понижи сметките си за електрическа енергия, се трансформира в медийна сензация на Острова. Историята на Мода и Чавдар Тодорови бе оповестена в огромна част от британски вестници и уеб сайтове и събра стотици мнения.

Тя се появи в деня, в който английското държавно управление разгласи, че ще спре да субсидира битовите сметки за ток и газ на семействата след април, което значи, че междинната годишна сметка ще скочи от 2500 на 3000 паунда, откакто към този момент бе увеличена с към 80% през тази година. Дори сега милиони фамилии пестят, което изяснява за какво историята на Тодорови получи толкоз сериозен отзив в британските медии.

Инициатор за внезапната смяна в метода им на живот е бащата. 53-годишният мъж се взема решение на нея, откакто месечната сметка за ток на фамилията скача от 140 на 320 паунда през юни поради рекордното повишаване на енергийните носители във Англия. Тогава Чавдар купува челници за по 8,48 паунда за всеки член от фамилията и им предлага да ги употребяват, когато се стъмни, с цел да се опитат да понижат разноските си за осветяване. Освен това да пускат парното единствено един път седмично.

Семейството има две деца – на 14 и 20 година

“Съпругът ми излезе със занимателната концепция да използваме фенерчета, само че аз не се усещам в цялостна сигурност по този начин, тъй като в нашия регион е имало обири с щурм ”, споделя Мода, която е преподавател по йога в северен Лондон. Тя споделя, че са в английската столица от 2004 година и се пробват да мислят положително, само че е мъчно. Гледат да носят по-дебели облекла вкъщи и палят свещи, с цел да наподобява по-романтично. Когато е сама, тя не пуска парното, а върви с яке.

“Сякаш сме се върнали в XVIII век. Не знаем каква ще е сметката в края на месеца. Затова вършим всичко допустимо да пестим ”, споделя Тодоров, който работи в банка и си докарва в допълнение пари като бояджия. Той се надява да съумеят да понижат годишната си сметка, която сега е 3800 паунда.

Някои от коментиращите в обществените медии опита на Тодорови обаче считат, че не това е методът да се пести от електрическа енергия. Според тях фамилията ще похарчи повече за акумулатори на фенерите, в сравнение с в случай че използа енергоспестяващи крушки. Далеч по-ефективно било просто да гасят лампите, когато излизат от стаята, и да изключват изцяло всички електроуреди, които не употребяват сега, а не да ги държат в режим на подготвеност.

“Не мога да приветствам тяхното решение. То е тъжно и шокиращо доказателство за тревожното положение на страната ни, за което упреквам алчността и персоналния интерес на енергийните компании, банките и държавното управление ”, написа жена под една от изявленията за семейство Тодорови.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР