Решението е в съответствие с неотдавнашните твърдения на Мадуро за

...
Решението е в съответствие с неотдавнашните твърдения на Мадуро за
Коментари Харесай

Венецуела създава нов щат на територия, която е предмет на спор с Гвиана

Решението е в сходство с неотдавнашните изказвания на Мадуро за хипотетичното право на страната му да ръководи района Есекибо с повърхност от 160 000 квадратни километра, само че няма да има неотложен на практика резултат.

През декември след на сред Мадуро и гвианския му сътрудник двете страни се споразумяха да заобикалят потреблението на мощ и да не ескалират напрежението в разногласието.

Международният съд на Организация на обединените нации би трябвало да вземе решение на коя страна принадлежи територията. Но венецуелското държавно управление съобщи, че не признава Международния съд и че откакто нa референдум през декември венецуелците са подкрепили основаването на нов щат, това му дава право да управлява Есекибо и да разрешава изследване за рандеман на петрол там.

Избирателните органи на Венецуела оповестиха, че над 10 милиона венецуелци са дали своят вот на декемврийския референдум, само че резултатите и до момента не са оповестени. Според очевидци на Ройтерс в деня на вота пред изборните секции съвсем не е имало хора.

Гвиана съобщи, че границите ѝ не подлежат на разискване и че ще пази своя суверенитет.

Законът за основаване на новия щат, наименуван Гвиана Есекиба (Guayana Esequiba), ще влезе в действие незабавно след формалното си обявяване.

Според закона границите на страната ще бъдат Атлантическия океан на север, Бразилия на юг, Гвиана на изток и венецуелските щати Делта Амакуро и Боливар на запад.

Град Тумеремо, в Боливар, ще служи като столица " до реализиране на практично и взаимно задоволително решение на териториалния спор с Гвиана ", се споделя в текста на закона.

През последните години Венецуела възроди претенциите си към тази територия и към крайбрежните ѝ зони след откриването на огромни находища на петрол и газ, а също и на фона на идни вътрешнополитически катаклизми преди изборите по-късно тази година.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР