Решението беше взето, след като 30 години Дания отказваше да

...
Решението беше взето, след като 30 години Дания отказваше да
Коментари Харесай

Дания се присъединява към Европейската агенция по отбрана frognews.bg

Решението беше взето, откакто 30 години Дания отхвърляше да взе участие в отбранителното съдействие в Европейския съюз.

 

Европейската организация по защита е учредена през 2004 година със седалище в Брюксел и обгръща всички страни в Европейски Съюз с изключение на Дания. Агенцията е координационният орган за общата политика за сигурност и защита на Европейски Съюз.

 

Постоянното структурирано съдействие е рамка, която улеснява организирането на взаимни военни планове в Европейски Съюз.

 

" Едно от първите неща, в които може да се включи Дания, ще бъде планът за непринудено съдействие в организацията по защита за взаимно закупуване на муниции за Украйна ", сподели Тролс Лунд Поулсен, който краткотрайно извършва длъжността министър на защитата на Дания.

 

С референдум предходната година Дания отстрани своето особено предписание, което я изключваше от съдействие в защитата в Европейски Съюз. Това стана след нахлуването на Русия в Украйна.

 

Заради това предписание Дания, която е членка на НАТО, до момента не участваше във военни задачи на Европейски Съюз или в взаимно създаване на оръжия. Изключването от отбранителното съдействие беше изискване за присъединението на страната към Европейски Съюз през 1993 година, отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР