Решението България и Румъния да бъдат лишени от членство в

...
Решението България и Румъния да бъдат лишени от членство в
Коментари Харесай

Радев към Шарл Мишел: Блокирането на България за Шенген подкопава европейската солидарност

Решението България и Румъния да бъдат лишени от участие в Шенген не е заслужено и подкопава европейските правила за взаимност и единение. Това съобщи президентът Румен Радев във видеоконферентен диалог с ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел, оповестиха от прессекретариата на президента.

Инициираният от Шарл Мишел диалог е във връзка подготовката на постоянното съвещание на Европейския съвет, което ще се състои на 15 декември, както и на юбилейната среща на върха Европейски Съюз – АСЕАН на 14 декември. По време на двата форума в Брюксел страната ни ще бъде представлявана от българския държавен глава.

По мотив предстоящата полемика сред европейските водачи за разширението на Шенгенското пространство президентът Радев съобщи, че е недопустимо да се слагат спомагателни условия за участие, като обвързването с тематиката за господство на закона, които са отвън обективните критерии за банкет. Във връзка с увеличаващия се миграционен поток към Европа президентът съобщи, че ефикасната промяна на Шенгенската система следва да включва присъединението на страните, ситуирани на външната европейска граница, а не блокирането им. „ Трябва да се засилят напъните на предна линия “, прикани Румен Радев. Президентът съобщи, че страната ни продължава да влага забележителен финансов и човешки запас за охраняване на границата. Държавният глава изрази вяра въпросът за разширението на Шенген да продължи да бъде предпочитан и по време на шведското председателство на Съвета на Европейски Съюз, което стартира през януари следващата година.

Във връзка с идната полемика по енергийните въпроси президентът Румен Радев съобщи, че следва да се разиска опцията за разширение на газопреносните мрежи с сътрудниците на Европейски Съюз за достъп до спомагателни запаси, изключително до терминали за полутечен газ./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР