Решение за увеличаване на разходите за отбрана на страните-членки на

...
Решение за увеличаване на разходите за отбрана на страните-членки на
Коментари Харесай

НАТО решава във Вилнюс да надскочи определените 2 % за разходи за отбрана

Решение за увеличение на разноските за защита на страните-членки на НАТО, чийто неофициален % в този момент е 2% от брутния вътрешен артикул (БВП), ще бъде взето на срещата на върха на Северноатлантическия алианс през юли. Това заяви във Вилнюс в понеделник генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

„ Трябва да продължим да влагаме в личната си сигурност. На срещата на върха в столицата на Литва, /б.р. която ще се организира на 11-12 юли/, ще се договорим за по-амбициозни вложения в защитата, тъй че 2% от Брутният вътрешен продукт да бъдат основата, а не тавана ", сподели той.

Страните от НАТО на срещата на върха в Уелс през септември 2014 година взеха решение да слагат цел от 2% от Брутният вътрешен продукт за всички страни членки. През март 2023 година Столтенберг, представяйки годишния си отчет за активността на НАТО, съобщи, че единствено седем от 30-те страни от алианса са изпълнили задачата да усилят разноските за защита до 2% от Брутният вътрешен продукт. Според данните, предоставени в отчета, разноските за защита над 2% от Брутният вътрешен продукт през 2022 година са показани от Гърция (3,54%), Съединени американски щати (3,46%), Литва (2,47%), Полша (2,42%), Англия (2,16%). %), Естония (2,12%), Латвия (2,07%). За Германия цената е 1,49%. Последните места обичайно се заемат от Испания (1,09%) и Люксембург (0,62%).
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР