Решение за спешен ремонт на един от най-големите язовири у

...
Решение за спешен ремонт на един от най-големите язовири у
Коментари Харесай

Спешен ремонт на голям язовир в България, изпускат водата

Решение за незабавен ремонт на един от най-големите язовири у нас – " Огоста " край Монтана. Набелязаните ограничения целят да се понижи риска от вероятни спешни обстановки.

С размер над 500 милиона кубически метра вода, " Огоста " е измежду хидрогигантите на Балканския полуостров. В употреба е от 36 години, а ремонтът е належащ от дълго време, съобщи БТВ.

" От повече от 10 години знаем за тоя ремонт “, разяснява Горан Иванов, гражданин на Монтана.

Компрометирани са облицовките на отводнителния канал и на мокрия откос, незавършена е корекцията на едноименната река. Има и още.

" За мен най-важното е, че би трябвало да се намерят пари да се закупи хидравлично масло, да се подмени маслото на главния изпускател на язовира и на бързо падащия савак. Това масло не е сменявано от 1986 година – от въвеждане в употреба на язовира “, разяснява – Ивайло Антонов, регионален шеф на Монтана.

Смяната на маслото подсигурява естествената работа на изпускателя, което сега е под въпрос.

" През годините ремонтът на язовир " Огоста " не е бил приоритизиран, а парите са изхарчени “, споделя Кирил Вътев, министър на земеделието и храните.

Контролираното изпускане на водата поради идните действия следва. Спадът в равнището обаче може да докара до проблеми за аквакултурата, а оттова – и до стопански загуби. На язовира се намира едно от най-големите рибни стопанства у нас.

„ И при положение, че това не се съобрази при самото изпускане на водата, равнището може да спадне с над четири метра по-ниско от плануваното, което ще бъде пагубно за всичката риба в язовир " Огоста ", споделя Никола Илков, чиновник в Рибно стопанство - Монтана.

Изпълнителят на ремонта ще бъде определен с социална поръчка, която би трябвало да се разгласи след по-малко от месец.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР