Републиканската пътна мрежа в Пловдивска област, и в а цялата

...
Републиканската пътна мрежа в Пловдивска област, и в а цялата
Коментари Харесай

Шефът на АПИ спря всички пътни ремонти в Пловдивско до второ нареждане

Републиканската пътна мрежа в Пловдивска област, и в а цялата страна, е пред угрозата да остане неподготвена за зимата, а под въпрос и самото разчистване и поддържане. Причината – обжалване на поръчките за пътната поддръжка, както и гневната реакция на властта за това.
Прочетете още
В момента в деяние в 28-те области в страната са в действие договорите пуснати от служебното държавно управление за зимно разчистване и спешни поправки. Договорът бе до април, само че по-късно бе продължен с анекс до подписването на новите съглашения.

С писмо от 29 август шефът на АПИ до всички регионални пътни ръководства обаче подрежда да се спрат всички действия по пътната мрежа до второ разпореждане. Също по този начин да не стартират плануваните поправки за месец септември.  Още същия ден се получава второ писмо, на което се споделя да се правят действия само по спешни обстановки.

Причината за реакцията на АПИ е среща сред властта и пътните компании през  браншовата организация „ Пътища ”. На нея е участвал финансовият министър Асен Василев, както и районният Андрей Цеков, като е бил подложен въпросът с новите поръчки.  На тях е било реализирано „ джентълменско съглашение ” да не се жалят от компаниите, научи TrafficNews.

Още с стартирането им обаче последва лавина от тъжби във всички позиции в страната, като се изключи Велико Търново, където има  подписан контракт. Една от аргументите, за което компаниите неодобрявали новите  поръчки е, че те са за 18 месеца, а до момента процедурите се пускаха за 48 месеца.  Също по този начин средствата в тях са понижени с към 50%.  Така за Пловдив вместо 141 млн. лв. за  4 години, новата поръчка бе за 30 млн. лв. за 18 месеца.

С обжалването на процедурите съвсем несъмнено е, че контракти за зимно разчистване и поправки, няма да има до края на годината. В същото време обаче средствата по сегашните  контракти са почти  изчерпани.

За Пловдивска област тази година имаше планувани 20 млн. лв., които  съвсем са изразходени, като останалите финансови средства са към 200 хил.лева. С тази сума не  може да се стартира и зимното дежурство при започване на октомври.

Очаква се в близките  дни да има решение по проблема, защото със заповедта на шефа на АПИ, строителните компании нито  могат да запълват дупки, нито да се приготвя пътната мрежа за зимата.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР