Необходимите средства за задължителните елементи от трапезата за Великден възлизат

...
Необходимите средства за задължителните елементи от трапезата за Великден възлизат
Коментари Харесай

Какво ще си купим с минимална заплата за Великден

Необходимите средства за наложителните детайли от трапезата за Великден възлизат на 110 лв., демонстрират наблюденията на Института за обществени и синдикални проучвания и образование (ИССИО) към КНСБ на цените на продуктите. Кратък разбор на данните за Българска телеграфна агенция направи икономическият анализатор в Института Петър Мишев.
Прочетете още
По традиция трапезата би трябвало да е богата, а празникът Възкресение Христово е измежду най-почитаните от българския народ. В тази връзка се повдига въпросът за нужните средства на едно домакинство за подготовката му, а и за това какво може да си разреши човек, който получава най-ниското заплащане - минимална заплата.

Първият наложителен детайл са боядисаните яйца. " Обикновено всяко българско домакинство се стреми да приготви най-малко една кора от този артикул за обичайните " борби ". Това значи, че сумата, която би трябвало да се отдели за тях, е към 15 лв. за 30 броя, в случай че приказваме за най-малкия размер ", уточни Петър Мишев. Изборът на някои от другите типове - по-големи или съгласно развъждането на кокошките, ще докара до в допълнение оскъпяване.

Основна част от обичайна софра е и козунакът.

" Разбира се, съществуват разнообразни фалшификати на този артикул, само че в случай че българското домакинство желае да сложи на масата си стойностен домакински козунак, то би трябвало да си подготви сума от най-малко 10 лева./кг ", добави той.

Символичен завършек на великденските пости поставя агнешкото месо.

" Данните демонстрират, че кг месо приблизително излиза към 26 лв., като по отношение на предходния Великден неговата цена на дребно се е повишила с 12 %. Като се вземе поради, че за приготвянето на всяко локално ядене са нужни и други артикули, крайната стойност на главното ястие ще нарасне в допълнение. Ако към към този момент изброените артикули се добави и една огромна обичайната зелена салата или гарнитура от пресни картофи, сумата ще набъбне още повече ", разяснява икономическият анализатор.По думите му на база на изложеното една бърза сметка демонстрира, че нужните средства за изброените наложителни детайли от празничната софра възлизат на 110 лева. при закупено месо от 2 кг за едно домакинство. Към тази сума не са включени питиета или сладкиши, които оскъпяват в допълнение.

Петър Мишев напомни, че от 1 януари 2024 година минималната работна заплата доближи 933 лв. бруто, което е 724 лв. нето. " Едно съпоставяне с нужните артикули за великденската софра с този " чист " размер на законоустановеното минимално заплащане в страната разкрива, че с тези средства могат да се закупят едвам 6,5 пъти главните артикули за празничната софра, което е тъжната вест на настъпващото събитие ", разяснява специалистът.

Петър Мишев взе участие и в подобен разбор на предишния Великден. Тогава данните на ИССИО демонстрираха, че при всички съществени артикули има забележителен растеж по отношение на 2022 година и празникът с базовите такива " излиза " към 105 лева, без да се включват салати, питиета и сладкиши.

Общо 2616 лева коства чисто издръжката на живот за тричленно семейство към март - двама работещи възрастни и едно дете до 14 години, разгласи преди дни КНСБ по наблюдения на ИССИО.

Доходът, нужен за прехрана, нараства с 1,1 на 100 на тримесечна база и с 4,3 на 100 на годишна база. Така в интервала март 2023 - март 2024 година издръжката на живот съгласно синдиката е повишена със 107 лева за тричленно семейство и с 60 лева за самичък човек.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР