Република Турция е готова на всякакво енергийно сътрудничество с Република

...
Република Турция е готова на всякакво енергийно сътрудничество с Република
Коментари Харесай

Турция обеща енергийна помощ за България

" Република Турция е подготвена на всякакво енергийно съдействие с Република България, което ще докара до сигурност на енергийните доставки ". Това сподели турският министър на енергетиката и естествените запаси Берат Албайрак, който се срещна с министър-председателя Бойко Борисов и с министъра на енергетиката Теменужка Петкова в границите на еднодневното си посещаване в страната през вчерашния ден. Съобщението е от пресслужбата на Министерски съвет.

Обсъдено е било задълбочаване на двустранното енергийно съдействие както в региона на природния газ, по този начин и на електроенергетиката. Двете страни са се договорили за реализацията на взаимни планове, които ще доведат до сигурност и диверсификация на доставките на природен газ, както и реализиране на конкурентни цени за промишлеността и бита.

" България и Турция са стратегически сътрудници - през двете страни минават естествените потоци на природния газ ", е отбелязал министър председателят Бойко Борисов.

Българската страна е срещнала турската с реализацията на концепцията за създаване на европейски газоразпределителен център " Балкан ", който би трябвало да бъде сбъднат при изискванията на европейското законодателство. В рамките на предпроектното изследване ще бъдат прегледани всички входно-изходни точки за доставки на природен газ, в това число и входна точка Турция, е било посочено по време на срещата.

Министър Теменужка Петкова е припомнила, че продължава модернизацията и разширението на българската газопреносна мрежа. Това ще разреши увеличение на потенциала за пренос от България за Турция, ще има опция и за реверсивни доставки към страната ни. Отбелязано е било и стратегическото значение на междусистемата газова връзка Турция-България, по която двете страни ще продължат да работят.

От турска страна е бил проявен интерес и за изследване на опциите за създаване на спомагателни електропреносни линии, които да обезпечат увеличение на потенциала на експорт на електрическа енергия от България към Турция.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР