Република Северна Македония предприема действия, с които цели да осуети

...
Република Северна Македония предприема действия, с които цели да осуети
Коментари Харесай

РСМ с офанзива за забрана на бъдещи български сдружения

Република Северна Македония подхваща дейности, с които цели да осуети основаването на последващо българско съдружие. Днес от Централния указател на Северна Македония е изпратено уведомление във връзка заявката за регистрация на нов български клуб с име „ Цар Фердинанд “ – Богданци, с което те се задължават в период от 30 дни „ да получат утвърждение от съответния орган за приложимост на име на историческа и друга известна персона като име на съдружие и различен юридически обект, отнасящо се съответно до името на Цар Фердинанд “, съобщи БГНЕС. „ Ако не бъде получено сходно позволение в открития период, заявката става невалидно “, настояват от Централния указател. 

За да бъде основано обаче новото съдружие, казусът е подобен с този на неотдавна основаното съдружие „ Цар Борис III ” - със единодушието на някой от живите потомци. Това е планувано в правната уредба.

„ Ако има жив низходящ родственик до трето коляно, то той може да даде единодушието си и да записва сдружението, без да е належащо такова утвърждение ", сподели наскоро за телевизия Сител ръководителят на новосформираната комисия (орган, който да реши дали несъмнено име може или не може да се употребява от сдружения и фондации) проф. Бобан Петровски.

В казусът със съдружие „ Цар Фердинанд “ такова единодушие е получено от съответните родственици. БГНЕС напомня, че през вчерашния ден президентът на РСМ Стево Пендаровски означи, че в съществуващия в РСМ Закон за сдруженията и фондациите има член, който може да преразгледа работата на съществуващите сдружения, „ в случай че те подбуждат национална или религиозна ненавист и непоносимост “.

Президентът акцентира, че в тази ситуация с образуването на сдружения със противоречиви имена става дума за частта от българите, живеещи в Северна Македония.

„ За четвърти път в последните няколко дни съдя откриването на клубове с имена, които са част от най-тъмния интервал от историята на европейският континент- фашизма и будят отрицателни усеща в жителите ”, съобщи от своя страна в изявление за ТВ 24 министър председателят на Република Северна Македония Димитър Ковачевски във връзка случилото се в Охрид разкриване на клуб на сдружението за одобряване на културните полезности на македонските българи „ Цар Борис III ” и доказаната от Централния указател в страната информация, че в развой на разглеждане е заявката за регистрация на нов български клуб с име " Цар Фердинанд ".

Ковачевски разяснява, че Централният указател на Северна Македония преглежда документите и „ заради очевидното желание на жителите да вършат такива сдружения, които нарушават възприятията и връзките със прилежаща страна ”, в държавното управление е основан орган, който да реши дали несъмнено име може или не може да се употребява от сдружения и фондации, а във връзка с подадените документи за регистрация на съдружие „ Цар Фердинанд ” – Богданци, от Централния указател би трябвало да се извърнат към Министерството на правораздаването и тази комисия.

Той повтори тезата си, че " концепцията за тези сдружения е да предизвикат и провокират напрежение измежду жителите първо в обществото в страната, а по-късно и отвън страната ”.

Както БГНЕС заяви по-рано през днешния ден, малко след 13.30 българско време в днешния ден бе потрошен надписът на българския културен клуб „ Цар Борис III “ в Охрид, който се намира над входната врата в постройката. Инцидентът стана минути откакто в клуба имаше посещаване на публични представители на ОССЕ в Европа. След като научиха за случая, те се върнаха назад, с цел да видят какво се е случило. Клубът беше открит предходната седмица. При формалното разкриване пред постройката беше проведен митинг. Част от участниците скандираха обидни думи против България – татари, фашисти, роми, против постройката бяха хвърляни камъни и яйца. Сред протестиращите имаше и такива, които развяваха югославския байрак. Македонските политици, както от ръководещата коалиция, по този начин и от опозицията, не осъдиха митинга, а дефинираха откриването на клуба като „ провокация против македонската еднаквост “.

Това не е първият случай с български културен клуб в РСМ. Само няколко дни след формалното разкриване на клуба „ Иван Михайлов “ в Битоля, входната врата беше опожарена, а нарушителят Ламбе Аламбаковски получи условна присъда. И при този случай управляващите в РСМ упрекнаха България за протичащото се към сдруженията, които са основани и регистрирани от локални македонски жители. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР