Република Полша е държавата, която първа подкрепи България в преговорите

...
Република Полша е държавата, която първа подкрепи България в преговорите
Коментари Харесай

България няма да участва в нови преговори за доставки на ваксини срещу COVID-19

„ Република Полша е страната, която първа поддържа България в договарянията за изменение на контракта, подписан сред Европейската комисия и Pfizer/BioNTech за закупуване на ваксини против COVID-19. Позицията ни е безапелационна – няма да се присъединим към ново предоговаряне на доставки за количества ваксини, които авансово знаем, че ще бъдат бракувани. Настояваме страната ни сама да дефинира количеството ваксини, които ще закупуваме, а заплащането да се прави след доставка. “

Това съобщи министърът на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев по време на взаимен брифинг с министъра на опазването на здравето на Р Полша Адам Ниеджиелски.

Министър Меджидиев благодари на министър Ниеджиелски за последователността в отстояването на общата позиция по отношение на свръхизлишъка на ваксини, изразена и под формата на декларация на България, Полша, Литва и Унгария в границите на постоянното съвещание на Съвета на здравните министри на Европейски Съюз, което се организира на 14 март в Брюксел.

Българският здравен министър изясни, че става въпрос за количества, за които от в този момент е ясно, че ще подлежат на бракуване. Само през актуалната година България би трябвало да бракува близо 3 млн. дози, а настрана от тях други 650 хиляди дози са със период на валидност януари-февруари 2024 година Република Полша е изправена пред същите провокации и по тази причина двете страни търсят работещи решения, тъй че да защитят националните си ползи и тези на жителите си.

„ В момента се вършат опити за предоговаряне с въвеждане на такси, които ние би трябвало да платим – за ваксини, които изобщо няма да бъдат създадени. Европейската комисия назовава тази такса еластичност, а в действителност приказваме за разходването на голям финансов запас. И България, и Полша изрично няма да подпишат документ с подобен текст “, беше безапелационен доктор Меджидиев. България и Полша ще изпратят до ръководителя на Европейската комисия госпожа Урсула фон дер Лайен писмо, съдържащо позицията и оферти за работещи решения от страна на двете страни по отношение на проблема.

„ Обсъдихме две общи начинания, едната от които е точно взаимното писмо до ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, а другата е изпращането на отворено писмо – зов за взаимност до акционерите в Pfizer/BioNTech, с апел да бъдат взети под внимание както публичното здраве, по този начин и настоящата обстановка, в която България и Полша се намират – изменена епидемиологична конюнктура и спомагателна натовареност на здравните ни системи в подтекста на войната в Украйна. По този метод бихме желали да призовем Европейската комисия и Pfizer/BioNTech за възобновяване на договарянията по изменение на контракта “, съобщи министърът на опазването на здравето на Р Полша Адам Ниеджиелски. Здравният министър на Р Полша благодари на доктор Асен Меджидиев за поканата и опцията за задълбочаване на двустранните връзки в областта на опазването на здравето. Той уточни още, че България и Полша се намират пред сходни провокации както по повод доставките на ваксини против COVID-19, по този начин и по отношение на дигитализацията на процесите в опазването на здравето и дефицита на фрагменти в системата. В тази връзка предстоят експертни визити – обмяна на опит сред двете страни.

„ Най-важният акцент от днешната среща е, че България и Полша не престават да са безапелационни – ние няма да подпишем промени в контракта за имунизациите против COVID-19, които не са съобразени с националните ни ползи. Не можем да си позволим разходването на финансов запас за лекарствени артикули, които обезателно ще бъдат унищожавани. Тези средства могат да бъдат употребявани за реализацията на стратегически за здравните ни системи планове, каквито за България са построяването на Национална детска болница и въвеждането на незабавна здравна помощ по въздух “, означи още министър Меджидиев.

По-рано през днешния ден, в границите на работна среща, предмет на диалог на двамата министри бяха и кандидатурите на Полша и България за членове в Изпълнителния съвет на Световната здравна организация за интервала 2024-2027 година Беше реализирано кардинално единодушие за взаимна поддръжка на кандидатурите, предвид на обстоятелството, че Изпълнителният съвет (ИС) е вторият по значителност орган на СЗО. България не е представлявана в него от 1994 година, което слага страната ни в неравностойно състояние по отношение на други страни от Европейския район на Световната здравна организация. От своя страна Полша също не е имала представител в ИС на СЗО от 90-те години на 20 век.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР