Република Албания и Република Северна Македония трябва да получат покана

...
Република Албания и Република Северна Македония трябва да получат покана
Коментари Харесай

Екатерина Захариева разговаря със словашкия си колега Мирослав Лайчак

Република Албания и Република Северна Македония би трябвало да получат покана за започване на договаряния с Европейския съюз. Това е позицията на министрите на външните работи на Република България и на Словашката република Екатерина Захариева и Мирослав Лайчак, които се срещнаха през днешния ден в Братислава, заяви пресцентърът на министерството на външните работи.

Вицепремиерът Захариева е на работно посещаване в Словакия, където взе участие в Глобалния конгрес по сигурността в Братислава (GLOBSEC).

,,Миналата година в Съвета "Общи въпроси ", управляван от България, дадохме зелена светлина за започване на договаряния с Тирана и Скопие. По-добре е да стартираме договарянията, тъй като ще имаме повече принадлежности да подкрепяме промените при нашите сътрудници, в това число спазването на добросъседските връзки ", сподели Захариева.

Захариева и Лайчак разискаха обстановката на Балканите и други въпроси от съвместен интерес. Словашката републиката е сътрудник и съдружник в НАТО и Европейски Съюз и страната ни споделя сходни позиции по значимите европейски досиета и тематиките от интернационалния дневен ред.



Лайчак повтори безапелационната поддръжка на Словакия за премахването на Механизма за съдействие и инспекция по отношение на България и влизането на страната ни в Шенген.

Словашкият първи посланик одобри поканата да посети страната ни. "Започнах дипломатическата си кариера като стажант в посолството на Чехословакия в София ", спомни си Лайчак.

Словакия вижда благоприятни условия за съдействие с България в производството на части за коли, в насърчаването на старт-ъп компании, в реализиране на плана за газопровод "Ийстринг ", който ще свърже най-голямата компресорна станция в Европейски Съюз - Велке Капушани (Словакия), с газопреносната система на Унгария, Румъния и България до междусистемната газова връзка сред България и Турция.

През 2018 година износът ни за Словакия е 217 млн. евро, като бележи растеж от близо 5 на 100 по отношение на предходната година.



Дипломатическите връзки сред България и Чехословакия са открити на 27 септември 1920 година България е поддържала дипломатически връзки с първата независима Словашка страна през интервала 1939-1945 година На 23.12.1992 година България призна независимостта на Словашката република и от 01.01.1993 година сред двете страни се откриват дипломатически връзки на ниво посолства.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР