Репортерите разговаряха с настоящи и бивши израелски служители по сигурността,

...
Репортерите разговаряха с настоящи и бивши израелски служители по сигурността,
Коментари Харесай

Репортери продължават да търсят отговори на въпроса: Как израелското разузнаване се провали?

Репортерите разговаряха с сегашни и някогашни израелски чиновници по сигурността, с цел да схванат по какъв начин Израел не е съумял да планува и да се опълчи на нападението на Хамас.

Малко преди нападателите от Газа да се изсипят в Израел призори в събота, израелското разузнаване открива внезапно повишение на интензивността на някои от мрежите на линията Газа, които следи. Осъзнавайки, че се случва нещо извънредно, те изпращат предизвестие до израелските бойци, охраняващи границата с Газа, съгласно двама висши израелски чиновници по сигурността.

Но на предизвестието не е било реагирано, тъй като бойците не са го получили или не са го прочели.

Малко по-късно Хамас изпрати безпилотни самолети, с цел да обезвредят някои от мобилните информационни станции на израелските военни и кулите за наблюдаване по границата, което попречи на дежурните чиновници да следят региона от разстояние с видеокамери. Дроновете унищожиха и отдалечено управляеми картечници, които Израел беше конфигурирал на граничните си укрепления, премахвайки основно средство за битка с наземна офанзива. Това улесни нападателите да се приближат и да взривят елементи от граничната ограда и да я разрушат с булдозер на няколко места с изненадваща лекост, позволявайки на хиляди палестинци да преминат през пролуките.

Според четирима висши израелски чиновници в региона на сигурността, които приказваха при изискване за анонимност, тези оперативни пропуски и недостатъци са били измежду необятен набор от пропуски в логистиката и разузнаването на израелските служби за сигурност, които са проправили пътя за нахлуването на Газа в Южен Израел.

Дръзкото навлизане допълнително от 20 израелски града и военни бази по време на този рейд е най-тежкият пробив в защитата на Израел от 50 години насам и унищожава възприятието за сигурност на нацията. В продължение на часове най-силната войска в Близкия изток беше безсилна да се опълчи на надалеч по-слаб зложелател, оставяйки селищата беззащитни през по-голямата част от деня против отряди нападатели, които убиха повече от 1000 израелци, отвлякоха минимум 150 души; превзеха минимум четири военни лагера; и се разпространиха на повече от 30 квадратни благи от израелската територия.

Четиримата чиновници обявиха, че триумфът на нападението, въз основа на тяхната първична оценка, се корени в голям брой провали в региона на сигурността от страна на израелската разследваща общественост и военните, в това число крах на чиновниците на разузнаването да следят основни информационни канали, употребявани от палестинските нападатели.

" Харчим милиарди и милиарди за събиране на разследваща информация за Хамас ", споделя Йоел Гузански, някогашен почитан чиновник в Съвета за национална сигурност на Израел. " След това за секунда ", добави той, " всичко се срина като домино ".

Първият неуспех се зароди месеци преди нападението, защото израелските ръководители на службите за сигурност направиха неправилни догатки за степента на опасността, която Хамас съставлява за Израел от Газа.

През последната година Хамас не се включи в две борби, което остави Палестински ислямски джихад, по-малка въоръжена формация в Газа, да се изправи сама против Израел. Миналия месец управлението на Хамас също по този начин приключи интервала на безредици по границата в съглашение, реализирано с посредничеството на Катар, като остави усещането, че не търси ескалация.

" Хамас е доста, доста въздържан и схваща последствията от по-нататъшно опълчване ", сподели Цачи Ханегби, консултант по националната сигурност на Израел, в радиоинтервю шест дни преди нападението.

Когато предходната седмица чиновници на израелското разузнаване осведомиха висшите ръководители на службите за сигурност за най-неотложните закани за защитата на страната, те се концентрираха върху заплахите, които съставляват ливанските бойци по северната граница на Израел.

Предизвикателството, отправено от Хамас, съвсем не беше упоменато.

Хамас е възпрян, настояват чиновниците на брифинга, съгласно един от чиновниците по сигурността.

Според двама от израелските чиновници, в диалозите си оперативните служащи на Хамас, които са разговаряли между тях, когато са били подслушвани от израелските разследващи сътрудници, също са дали да се разбере, че се стремят да избегнат нова война с Израел толкоз скоро след разрушителния двуседмичен спор през май 2021 година По думите им израелското разузнаване в този момент ревизира дали тези диалози са били същински или инсценирани.

Следващият крах беше действен.

Двама от чиновниците обявиха, че израелската система за наблюдаване на границата съвсем напълно разчита на камери, датчици и картечници, които се ръководят отдалечено.

Израелските командири са били прекомерно уверени в непробиваемостта на системата. Те са считали, че комбинацията от отдалечено наблюдаване и оръжия, бариери над земята и подземна стена, която да пречи на Хамас да прокопава тунели в Израел, прави всеобщото навлизане малко евентуално. Това понижава нуждата от физическо разполагане на забележителен брой бойци по самата гранична линия.

След като системата е въведена, военните стартират да понижават броя на бойците там, като ги реалокират в други проблематични региони, в това число Западния бряг, Според Израел Зив, пенсиониран генерал-майор.

" Намаляването на силите изглеждаше рационално поради градежа на оградата и аурата, която сътвориха към нея, като че ли е непобедима и нищо няма да може да я премине ", сподели той.

Но системата за дистанционно управление имала накърнимост: Тя също може да бъде унищожена отдалечено.

Хамас се е възползвал от тази уязвимост, като е изпратил безпилотни самолети да нападат клетъчните кули, които предават сигналите към и от системата за наблюдаване, съгласно формалните лица, а също и съгласно фрагменти от безпилотни самолети, публикувани от Хамас в събота и оценени от " Ню Йорк Таймс ".

Без клетъчни сигнали системата е била безполезна. Войниците, ситуирани в контролните зали зад фронтовата линия, не получаваха аларми, че оградата, разделяща Газа и Израел, е пробита, и не можеха да гледат видео, което да им демонстрира къде нападателите на Хамас унищожават барикадите. Освен това бариерата се оказа по-лесна за продупчване, в сравнение с чакаха израелските чиновници.

Това разреши на повече от 1500 бойци от Газа да преминат през близо 30 точки по границата, някои от тях с делтапланери, които прелитаха над барикадите, и да доближат най-малко четири израелски военни бази, без да бъдат прихванати.

Снимки, споделени от един от израелските чиновници, демонстрират, че по-късно десетки израелски бойци са били убити, до момента в който са спели в спалните си пространства. Някои от тях към момента са били облечени в долните си облекла.

Вторият действен крах е съсредоточаването на водачите от армейската дивизия в Газа на едно място по границата. След като базата била завладяна, множеството от висшите офицери били убити, ранени или взети за заложници, съгласно двама от израелските чиновници.

Тази обстановка, съчетана с проблемите в връзката, породени от ударите с дронове, попречи на координирания отговор. Това попречи на всички по границата да схванат целия обсег на нападението, в това число и на командирите, които се втурнаха от други елементи на Израел, с цел да стартират контраофанзива.

" Разбирането на картината на другите терористични офанзиви беше доста мъчно ", споделя бригаден военачалник Дан Голдфус, израелски пълководец, който оказа помощ за провеждането на контраатаката.

В един миг на терен генералът се среща - инцидентно - с пълководец от друга бригада. Там и тогава двамата мъже вземат решение на инцидентен принцип кои села ще се опитат да завладяват съответните им елементи.

" Решавахме единствено между тях ", споделя генералът. " И по този начин минавахме от едно село в друго. "

Всичко това значи, че беше мъчно, изключително в ранните стадии, да се заяви за сериозността на обстановката на висшето военно командване в Тел Авив.

В резултат на това никой там не усети непосредствената потребност от масирано и бързо въздушно прикритие, даже когато в обществените мрежи се появиха известия за набези в доста общности. Според двама от израелските чиновници и оживели от нападенията, на военновъздушните сили са били нужни часове, с цел да дойдат над огромна част от региона, макар че разполагат с бази единствено на няколко минути полет.

Последиците са пагубни за сигурността на Израел, както и евентуално вредят на репутацията му в района като благонадежден боен сътрудник.

Преди събота " Израел беше полезност за доста страни в района по въпросите на сигурността ", сподели Гузански. " Сега имиджът е различен ".

Израелските служби за сигурност не оспорват мащаба на първичния си неуспех. Но споделят, че той може да бъде разследван едвам след края на войната.

" Ще приключим с това ", сподели подполковник Ричард Хехт, представител на военните, до момента в който армията се опитваше да си върне контрола над общините в събота.

Но добави: " Знаете, че това ще бъде разследвано ". /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР