Репортерът на БНТ Александър Марков бе единственият български журналист в

...
Репортерът на БНТ Александър Марков бе единственият български журналист в
Коментари Харесай

Войната в Украйна: няколко истории по-късно - журналистът Александър Марков с документален филм за годишнината от началото на конфликта

Репортерът на Българска национална телевизия Александър Марков бе единственият български публицист в Мариупол в интервала 20-25 февруари 2022 година, когато избухна и войната в Украйна. Година по-късно той показва документалния филм " Войната в Украйна: няколко истории по-късно ", който наблюдава няколко човешки ориси, преобърнати от спора.

" Решихме да разкажем няколко човешки истории - по какъв начин тази война е трансформирала трагично няколко ориси, тъй като всички следим този високомерен град, оня високомерен град, военната тактика по какъв начин се трансформира, само че в последна сметка зад всичко това стоят съответни хора. Шестимата наши герои - с някои от тях трябваше да се срещнем на 24-и февруари сутринта в самия Мариупол, по разбираеми аргументи не успяхме, с други се запознахме по-късно. "

Те съставляват пъзел от хора от модерна Украйна - измежду тях има майка, която е някогашен резервист от армията, деец от 2014 година, който и сега се бори, публицист.

" Съпругът на една от основните ни героини - Евгения - почина на 17 ноември в Бахмут, две седмици откакто вижда новородения си наследник в Полша, защото Евгения е бежанец. Никола Тюркиджи, който е ветеранът от 2014 година, обиколи целия фронт от Киев, през Изюм, Лиман, Харков и в този момент сега е в Бахмут, с тази разлика, че в този момент брачната половинка му и синът му към този момент са в армията ", описа Александър Марков.

В момента изискванията в Мариупол и освободените от съветска окупация места са трагични, хората са живели със седмици в мазетата си, тъй като бомбоубежища съвсем няма. Това са хора под голям стрес, някои от тях са очаквали идването на съветските войски, други - не.

" Във кино лентата могат да се видят и несъгласията в украинското общество - не всичко е черно и бяло и не е толкоз просто, колкото ни се показва на моменти. Там има страхотни разделения, вътрешни несъгласия сред самите хора в едно село, има хора, които не си приказват, тъй като едните са считани за сътрудници на съветските войски, а други са оказвали опозиция до последно ".

В момента в украинското общество е включен " режимът на мравката " - всеки намира това, с което е най-полезен. Това прави и различен воин от кино лентата - журналистът Артьом Попов, който сега е доброволец.

Вижте целия диалог във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР