Репортер на Искра.бг стана обект на заплахи с физическа саморазправа

...
Репортер на Искра.бг стана обект на заплахи с физическа саморазправа
Коментари Харесай

Върнаха ли се мутренските години? Охранители заплашват репортер на Искра.бг с шамари

Репортер на Искра.бг стана обект на закани с физическа разпра през днешния ден по време на осъществяване на служебните си отговорности. Венелин Костадинов работи по проблема със съборената къща на бургаския художник и йога гуру Владимир Николов-Вананда, за който може да прочетете по-късно в нашата медия.

По време на репортажа, извършен при полуразрушения парцел на ул. „ Шейново “ във ж.к. „ Възраждане “, на мястото идват двама охранители от компания „ VTA Security Service “ . Те първо попречват влизането на Вананда и нашия кореспондент до постройката, като двамата се подчиняват на това без несъгласие .

Впоследствие охранителите не престават с грубото си поведение , не разрешават на Костадинов да снима и се пробват да го изгонят даже от тротоара , макар че се намира на публично място. Двамата на няколко пъти си разрешават директни нападки и закани като „ разкарайте се незабавно оттука! “ и „ стига си се дървил, не се прави на забавен, че ще те ошамаря най-после “ . Следват доста обидни думи и към Вананда , който твърди, че има документи, доказващи собствеността му върху парцела .

 Владимир Николов-Вананда при опита да влезе в парцела, към който има искания
Владимир Николов-Вананда при опита да влезе в парцела, към който има искания. Снимка: Искра.бг

Поведението на охранителите от „ VTA Security Service “ е жестоко нарушаване и вмешателство в работата на журналиста , който има право да отразява събития и да снима на публично място. Техните дейности са в нарушавания на Конституцията , в която в Чл.40 (1) е упоменато, че „ Печатът и другите средства за всеобща информация са свободни и не подлежат на цензура. “ . Забраната за снимаме и опитът за изпъждане на кореспондент , който извършва служебните си отговорности, могат да бъдат считани за непосредствено цензуриране на медия .

Не би трябвало да се подценява и фактът, че жители са заплашвани с физическа разпра от чиновници на охранителна компания и то при условия, които нямат нищо общо със служебните им отговорности. Всичко това припомня извънредно доста на мутренските времена в България от 90-те години, когато охранителните компании се вживяваха в ролята на биячи.

Самият Вананда имаше предпочитание да влезе в дома си, с цел да изнесе някои мебели, движимости и книги . По думите му цялата мебелировка е унищожена, защото служащите събарят покрива непосредствено върху нея. 

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР