Репортаж по зрителски сигнал. Родители отчитат драстично поскъпване на бебешките

...
Репортаж по зрителски сигнал. Родители отчитат драстично поскъпване на бебешките
Коментари Харесай

Драстично поскъпване на бебешките пелени и храни


Репортаж по зрителски сигнал. Родители регистрират фрапантно повишаване на бебешките храни.

Търговци споделят - скок има. Като през последната година той следва наклонността при повишаването и на останалите артикули. Припомням, че детските артикули са с понижена Данък добавена стойност ставка, което съгласно специалисти, е съумяло да компенсира в допълнение повишаване.

Ивелина - майка на 5-месечни близнаци, пресмята, че приспособеното мляко е поскъпнало с към 20 на 100.

„ Беше 33 лв., сега го купих на 39 и нещо. 6 лв. на една кутия е извънредно доста, изключително когато една кутия я изразходваме за 4 дни. Ако един възрастен може да си купи извара, вместо сирене, на това бебе, а в тази ситуация две - няма по какъв начин да им предложа нещо друго “, разяснява дамата.

Търговците признават - повишаване има. Но чакат пазарът да се укроти.

„ При детските артикули е изключително дребна надценката. Това е обичайно за този пазар. На пюретата ни е 12-13 %. Проблемът е, че ние непрестанно получаваме мейли, че ни подвигат цените. И на нас като ни ги вдигнат - и ние ги подвигаме на клиента “, разяснява Николай Костов от Асоциацията на притежателите на аптеки.

От Асоциацията на търговците на детски артикули регистрират покачване на бебешките и детските храни - с към 20 на 100. При пелените скокът е с близо 30%.

„ Информацията, която доближава до нас вносителите е, че смяната се дължи напълно на покачване на индустриалните разноски както на първични материали, по този начин и за сила, превоз и други “, показват търговците.

От сектора споделят, че 9-процентното Данък добавена стойност задържа повишаването. Агенцията за приходите пресмята, че от това за година хазната губи над 9 милиона.

„ Ако задачата на понижаване на Данък добавена стойност е да се подкрепи крайния консуматор, не може да се разчита напълно на положителната съвест, а да има лек напън от страната, която да каже, че по-ниското Данък добавена стойност е да се реализиран по-ниски крайни цени за потребителите “, разяснява икономистът Стоян Панчев.

Детските храни са измежду стоките, чиято надценка ще се управлява, обявиха от кабинета на вицепремиера Христо Алексиев.

Междувременно - наша инспекция в хипермаркет от една и съща верига сподели - някои детски храни в Германия са по-евтини, само че сравними с тези у нас. При някои се регистрира забележителна разлика, на фона на сензитивно по-високата междинна заплата във федералната република.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР