Ренесансът на ядрената енергетика в Европа и България ще изиграе

...
Ренесансът на ядрената енергетика в Европа и България ще изиграе
Коментари Харесай

Ренесансът на ядрената енергетика ще повиши конкурентноспособността на България и Европа

Ренесансът на нуклеарната енергетика в Европа и България ще изиграе доста значима роля за повишението на конкурентността на Европейския съюз. Той се нуждае от нейното развиване, само че и от производството на водород и на благоприятни условия за съхраняването на създадената сила от ВЕИ. Техният увеличаващ се дял основава проблеми и е нужна еластичност. Именно нуклеарната енергетика може да изиграе доста значима роля тук, тъй като тя е гъвкава. Това са част от тезите, които бяха показани от специалисти, събрали се на конгрес, проведен от българския евродепутат Цветелина Пенкова в Брюксел, съобщи специфичният делегат на БГНЕС в Брюксел.

Експертите считат, че едни енергийни производства не би трябвало да бъдат противопоставяни на други. Не може да се популяризират неточни изказвания, че ВЕИ-та са по-евтини от нуклеарната сила, тъй като доста постоянно в сметката за ВЕИ-та не се включва тяхното включване към енергийните мрежи, които доста ги оскъпяват.

Румен Цонев, основен изпълнителен шеф на холдинг КЦМ 2000, акцентира, че без тежка химия и металургия не могат да бъдат реализирани задачите на кръговата стопанска система, а това значи да останем някъде по средата по пътя за реализиране на зелената договорка. Той акцентира, че в Европейски Съюз не се обръща съвсем никакво внимание на опциите за съхраняването на електрическа енергия благодарение на най-хубавите акумулатори. Това са оловно-киселинните акумулатори. В същото време Европейски Съюз финансира акумулатори като литиево-йонните, в които няма нито един метал, който да се добива в Европа. Това на собствен ред слага и резонният въпрос, кого финансираме?

„ В Европа произвеждаме, олово, мед, цинк. Оловото е в основата на оловно-киселинните акумулатори. Те са най-хубавите акумулатори за запазване на електрическа енергия, тъй като 100% от металите в тях могат да се рециклират “, изясни Румен Цонев.

Литиево-йонните акумулатори могат да устоят 10-15 години, само че какво ще се върша с тях по-късно. „ Ние оставяме на нашите деца проблемите, които не можем да решим в този момент. Къде е устойчивостта, към която се стремим? “, попита изпълнителният шеф на КЦМ.

Той напомни, че на 14 март Министерството на енергетиката разгласи голяма стратегия на стойност 430 млн., с която ще се финансира развиването на ВЕИ и батериите за запазване на сила. Тази стратегия обаче изключва оловно-киселинните акумулатори, тъй като са заложени такива условия, които могат да бъдат покрити единствено от литиево-йонните. „ Тази стратегия се финансира с парите от Европейски Съюз, които залагат условия обричащи на заличаване цялостен един бранш. За каква конкуренция става дума? Дотираме производствата на Китай, Индия и Индонезия. От тези 430 млн. в българската стопанска система ще отидат парите единствено за монтажа на тези, които ще построяват ВЕИ-та “, оплака се Цонев.

Ръководителят на „ Еврохолд “ Асен Христов акцентира, че е извънредно време да се раздели законодателството по отношението на батериите, това е пропуск на Европейска комисия. „ Не би трябвало да залитаме по литиево-йонните акумулатори, тъй като след 10 години къде ще ги заровим. Европейска комисия би трябвало да запълни пропуща с батериите. Това ще е огромно значение за сигурността и стопанската система на Европа “, добави той.

Христов акцентира смисъла на нуклеарната сила като основна базова сила. Според него казусът е, че нуклеарната енергетика е оставена на национално равнище, всяка страна взема решение по какъв начин да развива този бранш. В същото време страни, като прилежаща Турция, доста бързо построяват до нашата граница нуклеарна централа по съветски дизайн и получават стратегическа поддръжка Русия.

Той означи, че България ще построи два нови нуклеарни блока в АЕЦ „ Козлодуй “, които са доста нужни, само че и доста скъпи, затова се нуждаем от финансова поддръжка от Европа.

Богомил Манчев, ръководител на „ Булатом “, съобщи, че огромният подтик за развиването на нуклеарната енергетика през последните две години е приемането й като зелена сила, което е безспорна истина. Важен миг е, че България се причисли към европейските страни, които ще развиват този тип сила. Според него, в случай че желаеме да понижим нездравословните излъчвания и да понижим покачването на температурата на планетата, тогава не можем да минем без нуклеарна сила.

Ядрената енергетика е на практика самостоятелна, изключително, в случай че можеш да добиваш нуклеарна руда на твоя територия и да можеш да я изпращаш на някого да я обогатява. „ Много от дълго време отработеното нуклеарно гориво не би трябвало да се погребва, и е гориво, което може да се употребява още веднъж “, добави той.

Ядрената енергетика е най-ниско емисионна от всички типове сила, тя е панацеята все още. „ Ако ВЕИ-та бяха решение на Земята, бог нямаше да ни даде да създадем нуклеарната сила. ВЕИ-та са прибавка към базовата сила. Те всички събрани взети дружно не могат да покрият работа 3000 часа “, съобщи Манчев.

Той уточни, че благодарение на ВЕИ-та, в които сме вложили 10 трилиона, сме понижили с едвам 1,7% въглероден диоксид. „ Ако бяхме вложили тези пари във ВЕИ, щяхме да сме ги понижили с над 40% “, уточни Манчев. „ Източният свят не изостави нуклеарната енергетика, в този момент Китай могат да създадат 25 блока, другите всички дружно не можем да създадем толкоз. Сега България има за цел да направи четири блока, към този момент сме почнали с два. До 2051 година би трябвало да имаме четири блока, които да заместят двата, които ще излязат от строя “, сподели той. Според него с цел да се създадат тези четири блока, са нужни четири мандата по четири години и поредна политика, както и държавна гаранция за строителството на АЕЦ.

Иван Хиновски, от Българския енергиен и минен конгрес, съобщи, че никой не приказва за отпадъците от ВЕИ. Само в Съединени американски щати те генерират 8 млн. тона годишно. Той се разгласи против дискриминационното отношение към нуклеарната енергетика спрямо ВЕИ, и се разгласи за основаването на обща политическа и финансова инфраструктура за създаване на нови нуклеарни мощности. „ Но нуклеарната енергетика би трябвало да бъде изолирана от намесата на политиката “, сподели Хиновски.

Благой Бурдин от Института по електрохимия и енергийни системи на Българска академия на науките, се спря на потреблението на водорода и актуалните благоприятни условия за съхраняването на сила.

Според него всички технологии имат своето място за съхраняването на сила, само че в случай че желаеме да вкарваме повече ВЕИ, тогава ще ни е належащо сезонно запазване на силата. „ Единственото решение тогава е водородът “, съобщи Бурдин. Той уточни, че за въвеждането на новите технологии е належащо знание, и даде и съответен образец с разработвания от неговия институт водороден тролейбус. „ Идеята е водородните технологии в превоза да дойдат в България, да се образоват обществото и специалистите. Без превъзмогване на незнанието, технологиите няма по какъв начин да навлязат в нашето обществото “, сподели още той.

В България има и атомна зарядна станция. Европа е разграничена на две по разпространяване на тези технологии. „ Нашата станция може да бъде началото на разгръщането на тази инфраструктура в Югоизточна Европа “, счита Бурдин.

Той съобщи, че с цел да продължим енергийния преход по един рационален метод, би трябвало да разгадаем проблемите със съхраняването на сила в огромен мащаб. Подкрепа за създаване на водородната инфраструктура, поддръжка на технологиите за запазване на сила с локални запаси. Общата енергийна тактика, а освен електроенергийна. Водородът без такава тактика няма значителен смисъл “, акцентира Бурдин. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР