Ренесанс за Емилиян Гебрев: Държавата обявява фирмата му за стратегическа. Това

...
Ренесанс за Емилиян Гебрев: Държавата обявява фирмата му за стратегическа.
Това
Коментари Харесай

Ренесанс за Емилиян Гебрев: Държавата обявява фирмата му за стратегическа

Ренесанс за Емилиян Гебрев: Държавата афишира компанията му за стратегическа.

Това излиза наяве откакто се разбра, че държавното управление ще разгласи две частни оръжейни компании за стратегически обекти от голяма важност за националната сигурност. Това заяви вестник „ Сега “. разгласява журналистическата разработка без редакторска интервенция:

Едната от тях е на Емилиян Гебрев, който беше тровен от елитно отделение на съветското военно разузнаване ГРУ, а хранилища на негови сдружения станаха обект на гърмежи и пожари, зад които има подозрение, че също стоят сътрудници на Москва.

Това излиза наяве от план за промени в Постановление No 181 на Министерския съвет от 2009 г, оповестен за разискване в държавния Портал за публични съвещания. Предложението е на икономическото министерство. В него е записано, че „ Ахелой ОПМ “ ООД и „ Караш Инвест “ ЕООД би трябвало да се включат в Списъка на стратегическите обекти и действия, които са от голяма важност за националната сигурност.

В листата са язовири, военни фабрики, АЕЦ „ Козлодуй “, тецове, петролна рафинерия, електрически подстанции, мобилни оператори. Стратегически обекти са и президентството, Народното заседание, Министерският съвет, резиденция „ Бояна “ и целият комплекс в близост, външното министерство, комисията по досиетата, обекти на Министерство на вътрешните работи, МО и спецслужбите. Там е примерно и оградата против мигрантите по границата с Турция.

Директно или по заобиколен път в Украйна отива над 50% от производството на българските оръжейни фабрики. Това разгласи пред Financial Times министърът на защитата Тодор Тагарев.

Като основание за включването на въпросните две компании в листата се показва техният предмет на дейност – производството, търговия и предпазване на артикули, свързани с защитата. Те биха имали „ значимо значение при обмисляне на гражданските запаси за защита, в последващите стадии по създаването на новия Държавен военновременен проект и ще допринесат като цяло за отбранителната и националната сигурност “, показват създателите на измененията.

Българското държавно управление и специфичните служби се стреснаха от гърмежите в складовете на оръжейния търговец Емилиян Гебрев, който пристигна единствено дни след кабинетът разгласи, че се готви да се включи в обединението на снарядите за Украйна.

Целта на включването е „ сигурността на сдруженията при реализирането на политиките по защита и предварителна защита, обезпечаващи предотвратяването и пресичането на хакерски атаки, тероризъм и други противообществени прояви и закононарушения в изключително сензитивните зони в обектите “. „ Ще се употребява експертизата на ДАНС, съгласно способените ѝ пълномощия, с цел да се увеличи сигурността на обектите, които са част от сериозна инфраструктура в бранш „ Икономика “. Тези обекти, според Закона за Държавна организация „ Национална сигурност “ (ДАНС) и Правилника за неговото приложение са под директното наблюдаване, отбрана и надзор от страна на ДАНС “, написа още в претекстовете.

Една от двете компании – „ Караш инвест “ ЕООД, бе добита от известния оръжеен търговец Емилиян Гебрев,  който е притежател и на компанията „ Емко “ и оръжейния цех „ Дунарит “. Наскоро Financial Times разгласи, че 50 на 100 от българската оръжейна продукция отива в Украйна, а забележителна част от доставките се пада на компания на Гебрев.

В момента като едноличен притежател на сдружението „ Караш инвест “ ЕООД е посочен неговият наследник Христо Емилиянов Гебрев. Дружеството създава взривни субстанции. Отделно има и доста хранилища за предпазване на оръжие и муниции. Производствената база е край Смядово.

Войната в Украйна усили на най-големите производители на оръжие в света да усилят поръчките си до рекордни равнища. Общият размер от неизпълнените поръчки на 15 концерна в края на 2022 година е бил за 777,6 мрлд. $. През 2020 година е бил 701. милиарда а за първите 6 месеца на 2023 година е 701. милиарда

Другата компания, която икономическото министерство желае да включи в листата  – „ Ахелой ОМП “ ООД,  пък е благосъстоятелност на Борис Редански. Основната активност на дружеството е обвързвана с търговия с оръжие и произвеждане на обемно-детониращи муниции, които се назовават още термобарични и са много по-мощни от стандартните. Фирмата има индустриална база край Кюстендил.

„ СЕГА “ ПРИПОМНЯ:

През април 2021 година прокуратурата ненадейно прогледна за това как отравянето на оръжейния търговец Емилиян Гебрев през 2015 година с Новичок е обвързвано с четири гърмежа във военни хранилища в България. Разкритията за това се случиха доста години след събитията.

„ През последните 10 години са регистрирани редица случаи на гърмежи в хранилища и индустриални пространства на фабрики за утилизация на взривни субстанции, произвеждане на оръжие и муниции. Прокуратурата, взаимно с ДАНС, проучиха някои от случаите, при които се откри подобие в 4 от тях “, обявиха тогава от държавното обвиняване.

Първият случай е от ноември 2011 година в с. Ловнидол, когато е взривен склад на компанията ЕМКО на Емилиян Гебрев. Унищожено е било доста количество муниции, предопределени за експорт към Грузия. Вторият случай е от 2015 година до с. Иганово, когато е взривен склад на ВМЗ „ Сопот “, където също се е съхранявала продукция на ЕМКО. Пак тогава е погубен и още един склад на ВМЗ „ Сопот “. Четвъртият случай е от 2020 година, когато до град Мъглиж е взривен склад на „ Арсенал “.

„ И в четирите случая не са открити съответни аргументи за гърмежите в складовете. Жертви и потърпевши няма. Категорично е открито, че задействането на зарядите е ставало отдалечено ”, обясниха от прокуратурата като посочи, че преди всички детонации на съответните места са избухвали пожари, чиято цел евентуално е била хората да бъдат евакуирани.

Тогава стана скандално ясно, че между събитията през 2015 година, за които прокуратурата чак тогава обявяваше, че се води следствие, в постройката на някогашния Институт по специфична техниха е избухнал пожар, който изгаря доказателствата за гърмежите във ВМЗ „ Сопот “. „ Експертиза откри, че повода за пожара не е самозапалване “, споделиха по това време от прокуратурата.

Държавното обвиняване напомни, че за отравянето на Емилиян Гебрев, неговия син и индустриалния шеф на ЕМКО, са упрекнати трима съветски жители, които работят за военното разузнаване на Русия. Става дума за Денис Сергеев (Федотов), Сергей Лютенко (Павлович) и Едор Гордиенко (Горшков). „ С висока степен на меродавност се постанова изводът, че задачата на дейностите на съветските жители е била секване на доставките на специфичната продукция за Грузия и Украйна “, обявиха тогава от прокуратурата.

Руските шпиопни, които са отговорни за гърмежа във боен склад в с. Ловнидол през 2011 година са се издигнали в администрацията на президента Владимир Путин, разкрива в свое следствие изданието The Insider с присъединяване на Der Spiegel.

Събуждането на прокуратурата пристигна откакто някогашният министър председател на Чехия Андрей Бабиш и външният министър Ян Хамачек оповестиха, че Прага ще експулсира 18 съветски дипломати като отговор на разкрития, че руски разузнавачи от ГРУ са били забъркани в детонация в склад за муниции край Злин през октомври 2014 година, при която починаха двама души. Тогавашният чешки президент Милош Земан сподели още, че унищожената продукция е била благосъстоятелност на Емилиян Гебрев и трябвало да бъде в България. Българската връзка в големия дипломатически скандал сред Русия и Чехия накара държавното обвиняване да влезе в пояснителен режим за неразследваните гърмежи у нас. Резултат от събуждането и следствията обаче няма и досега.

Източник: Сега

Още вести четете в графа „ България “

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР