Ремонтът на язовир Студена, въведен в експлоатация без водоземна кула,

...
Ремонтът на язовир Студена, въведен в експлоатация без водоземна кула,
Коментари Харесай

Румен Петков: Който си направи извода, че Борисов мрази Перник, ще е прав

Ремонтът на язовир " Студена ", въведен в употреба без водоземна кула, е закононарушение към всички перничани. Това съобщи водачът на АБВ  пред публицисти при посещаване в Перник и добави, че който си направи извода, че Борисов ненавижда Перник, ще е прав. 
" Защото да ги изплющиш 23 милиона (куб. м.) декември и 24 милиона януари, при ясното схващане, че нямаш буфер, ти обричаш Перник на заливане. Заля се Перник и перничани отново два дни - без вода ", уточни той и попита: " Кой позволи кулата да не е подготвена при приключването на ремонта на язовира – имена и семейства ".
Възстановяването на " Гражданска отбрана ", която беше унищожена от дуета Борисов – Цветанов би трябвало да стартира неотложно, съобщи още водачът на АБВ.  " Иначе, предизвести той - няма кой да предложи превантивните ограничения, няма кой да направи оценката на риска ".
Продължава да виси въпросът за собствеността на язовирите, кой дава отговор за поддръжката на коритата и е едно прекачване на топка сред институциите до идващите жертви, разяснява ръководството на водния бранш водачът на.
" 20 кубика на квадратен метър удавиха половин България. Това е резултатът от техните ограничения., имам поради ареста, несъмнено ", добави Петков.
" Няма значение дали Перник е удавен във вода или язовирът е празен – перничани вода нямат. Това е резултат на некадърие и незаконно ръководство на водните запаси от страна на Бойко Борисов и ко ", разяснява Петков.
" Миналата година, когато предупреждавахме, че ще се извърши голям обир с опъването на онази тръба, която първите два месеца даваше единствено недостатъци, никой не обърна внимание. Сега тръбата продължава да свети с неналичието на каквато и да е нужда, само че там се хвърлиха 20 милиона и в случай че предположим, че са откраднати единствено 10, тръбата на практика не прави никаква работа ", добави той. " Помним сериала - Борисов пред тръбата, под тръбата, над тръбата, от ляво на тръбата ухилен, загрижен… и резултат: обир и липса на нужда ", заключи водачът на АБВ.
 Периодът до вота е доста пай и обслужва Борисов, безапелационен е Румен Петков Периодът до вота е доста пай и обслужва Борисов, безапелационен е Румен Петков
Не е положително решение датата за парламентарния избор. Много е пай интервалът до изборите и той обслужва Борисов - на него му трябват два дни з...
По информация на АБВ - Перник, водоземната кула на не работи - не е завършен ремонта и не е заменена тръбата, която зарежда от водоземната кула до ВЕЦ-а и от там до пречиствателната станция, заяви регионалният ръководител на АБВ Петър Първанов. Тези данни се потвърдиха от изявлението на шефа на РЗИ, който при сериозните превалявания предложи да не се употребява водата в Перник за пиянство - не би го направил, в случай че не е нечиста водата на Перник, добави Първанов. Според него, с цел да не се взима вода от водоземната кула, вода за пречиствателната станция най-вероятно се взима от преливника, където е най-мътна и надлежно пречиствателната станция не може да смогне с пречистването. " Имаше едно прекъсване в неделя и при най-големия дъжд в Перник нямаше вода – най-вероятно това е обвързвано със прекъсването на работа на пречиствателната станция ", добави той.

Първанов се усъмни в изказванията, че в дните на преваляванията е правено контролно изпускане и сподели, че е сигурен, че е било спешно: " В язовира е влизала с 14 000 метра в секунда вода от които 7000 литра е арестувана в язовира, останалите 7 000 са изпускани, заради неналичието на размер, който да поеме всичката вода. Ако това не е спешно изпускане… ".
По принцип в язовира би трябвало да има буфер, който да стопира тази вода. В язовир " Студена " този буфер е от към 4.5 млн. кубични метра, уточни Първанов и означи, че в учебниците по хидрология доста ясно е записано, че при такива съществени превалявания при снеготопене в никакъв случай не се изпускат язовирите, даже два – три дни след преваляванията, до момента в който се отече водата от водосборната зона не се изпускат язовирите, с цел да не се получи това, което стана в Перник.

 Екоминистърът на часа да изхвърчи при предшественика си, упорства Румен Петков Екоминистърът на часа да изхвърчи при предшественика си, упорства Румен Петков
" Сегашният министър на околната среда и водите би трябвало на часа да изхвърчи при своя предходник ". Това съобщи водачът на АБВ Румен Петк...
" В язовир " Студена " се събират 25 милиона кубика вода. буферът е 4.5 млн. кубика. Дали би трябвало в действителност да се цялостни до горе е обособен въпрос, само че 21 млн. кубика е задоволително да има в язовира като се обезпечи този буфер и за една година водоснабдяването ни. Но за жалост, не знам коя институция и кои специалисти са посъветвали министъра, само че през декември той е подписал документи да се задържат 23 млн. кубика в язовира, а през януари 24 милиона кубика ", уточни Първанов.
" Най-елементарните елементарни сметки демонстрират, че при този приток към язовира, единствено за няколко дни той ще се изпълни и ще се наложи спешно изпускане на водата. По тази причина съм сигурен, че тъкмо това се случи, без значение, че ни описват по какъв начин се изпуска язовира контролно и по какъв начин се подържат нещата. Оказва се че повода за наводненията е непросветеност при изработването на главните неща в поддържането на водоснабдяването ", описа още регионалният ръководител на АБВ-Перник.
" Ние всички се борим с COVID-пандемията, само че несъмнено пандемията от калинки в институциите е много сериозна, а за нея ваксини доста мъчно ще се намерят, разяснява той.
Получи се задръстване на река Конска, която прииждайки от Брезник и от Трън не можеше да се влее в р. Струма, заради високото налягане на коритото на река Струма и тя стартира да цялостни нагоре коритото към землището на село Ярджеловци и стартира да залива къщите, които се намират там, описа още Първанов.
" Министърът ни споделя – ние не знаехме, че съществува тази река ", продължи той и дефинира обяснението на министъра като несериозно. Той не има вяра и на изказванията на ръководещите, че наводненията се получили поради дъжда. " 50 литра на квадратен метър дъжд не е доста, виждали сме по-обилни и по-продължителни превалявания ", отвърна той и заключи: " Основният проблем е некомпетентното ръководство на водния запас и няма какво да ни изясняват – превалявания от дъжд!..Нямам пояснение по какъв начин една година нямаме и грам вода, а на другата година ще ни залеят и ще ни удавят. Единственият проблем е неправилното ръководство на водния запас ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР