Ремонтът на тръба за София на тунел Витиня на АМ

...
Ремонтът на тръба за София на тунел Витиня на АМ
Коментари Харесай

Ремонтът на тръбата за София на тунел "Витиня" на АМ "Хемус" е пред финализиране

Ремонтът на тръба за София на тунел " Витиня " на Автомагистрала " Хемус " върви към своя край. Очаква се да завърши след Нова година и придвижването на автомобилния трафик да бъде възобновено. Съоръжението ще дава отговор на всички европейски условия за сигурност. Това оповестиха от организацията " Пътна инфраструктура " /АПИ/.

Ремонтните действия са почнали през 2018 година, незабавно след ремонта на дясната тръба на " Витиня ". При направените проучвания с георадар и геологически сондажи са открити каверни /кухини/ както сред двете облицовки /първична и вторична/, по този начин и сред първичната обшивка и скалния масив. Някои от кухините са със обилни размери. По този метод скалният масив не е подпрян както е належащо и през интервала на 30 годишната си употреба в допълнение е претърпял деформации.

Причините за съществуването на кухини са сложни. Една от тях е местоположението на тунела, който се намира в Гогинския разлом. Различни са били и технологиите по време на строителството. При построяването му не е положена хидроизолация по цялото сечение на тунелната тръба, вследствие на което води от скатния масив са увредили носещата структурата на пътния тунел.

Установените нарушавания са наложили осъществяване на цялостно проучване на оборудването. Направени са голям брой изследвания и експертизи, които са посочили, че нужният ремонт ще е по-сложен от първичните упования и се постанова да бъдат подхванати незабавни спешни ограничения.

За увеличаване на тунела и попълване на кухините сред първичната обшивка и скалния масив е инжектиран 3500 куб. м специфичен бетонов разтвор през направени за задачата 3000 отвора. След това е осъществено подсилване на масива и тунелните облицовки, за което са изпълнени над 7000 анкера с обща дължина към 70 км. Всичките са инжектирани с към 600-700 литра циментов разтвор за всеки анкер.

Изпълнена е над 33 600 кв. м хидроизолация по цялата дължина на лявата тунелна тръба. Сега се инсталират армировъчни мрежи - част от новата първична носеща обшивка с дебели 15 см. Същата се извършва посредством торкретиране на три пласта.

Изградена е комплицирана дренажна система, която води водите, арестувани от хидроизолацията и защищава новата първична носеща обшивка. В момента строителите построяват и системата за рискови разливи. В резултат от всички действия тунелът към този момент ще е изцяло изсъхнал за разлика от времето преди ремонта, когато в него постоянно имаше течове.

В началото на декември ще стартира построяването на инженерната инфраструктура. Ще бъде построена осветителна система с адапционно осветяване в двата края на тунелната тръба и водещо осветяване. Видеонаблюдението ще е без сляпа точка в целия тунел. Доставени са дизелов елемент за спешно електроснабдяване при повреда, вентилационни системи, система за събиране на рискови разливи от настилката, " умни " знаци с инструкции и информация и други

Тунел " Витиня " ще е първият в страната с внедрена " Тетра система ", която ще дава информация в действително време и опция за бързо предизвестие. С новите технологии ще може да се подава информация към ситуационните центрове на АПИ, Министерство на вътрешните работи, пожарната, с цел да се реагира на първата минута и по този начин да се обезпечи бърза реакция. Буквално с един бутон ще може да се стопира придвижването. В момента при случай подаването на сигнал до 112 лишава 1-2 минути. Вече даже единствено при прекъсване на автомобил камерите ще светят и мигат, ще дават сигнал и при придвижване в насрещното платно.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР