Ремонтът на бул. Свобода разгневи млади родители, които живеят в

...
Ремонтът на бул. Свобода разгневи млади родители, които живеят в
Коментари Харесай

Бунт срещу бетона в парка на бул. Свобода

Ремонтът на бул. „ Свобода ” разгневи млади родители, които живеят в блоковете сред бул. „ Васил Априлов ” и жп прелеза на бул. „ Копривщица ”. Най-възмутени са майките, че част от парка е разкопана, а багерът и през вчерашния ден продължаваше да рине пръстта.

„ На мястото на пешеходния тротоар вършат места за паркиране. Новият тротоар се измества в тревната повърхност, а до него, сред дърветата, ще прекарват и велоалея с широчина 1,60 метра. Защо би трябвало да се налива бетон в парка? ”, недоумява една от майките - Анета Крушевска.

" Аз съм колоездач, не карам кола. Придвижвам се постоянно с колело из града. Харесвам велоалеите. Не че не се движех и преди с колело, само че в този момент мога да го върша умерено с децата си. Обаче не одобрявам безсмисленото бетониране на зелени площи ", разяснява Анета. Тя и други нейни съкварталци смятат, че в парка на бул. " Свобода " няма потребност от бетонирана велоалея.

Пътното платно на бул. „ Свобода ” е с нов асфалт. Между кръстовищата с бул. „ Васил Априлов ” и „ Копривщица ” от страната на парка са поставени бордюри, които обрисуват паркоместа с широчина два метра. Работниците от компания „ Драгиев и ко ” нареждаха през вчерашния ден павета на бъдещия паркинг. На това място до момента имаше тротоар, потвърдиха строителите и подсетиха, че извършват план, направен от община Пловдив. Част от тревната повърхност е превърната в отъпкано трасе. Предстои да изградим нов пешеходен тротоар с широчина 1,50 метра - задоволителна, с цел да минават детски колички и даже за близнаци, дърветата се резервират, увериха от компанията.

„ Безобразие! Къде е пътеката, по която до момента минавахме? И нея ли премахнахте? ”, нападна строителите стара жена. Тя показа, че защото светофарите са надалеч, хората, в това число и деца, с риск за живота минават през булеварда, тъй като от двете страни има образователни и детски заведения и магазини. " А за нас, възрастни хора с заболели крайници, напряко е убийствено, че няма пешеходна пътека. Пак се мисли единствено за колите - вършат им паркинг, а нас, пешеходците, никой не ни зачита ", оплака се дамата.

„ Паркоместата се построяват за улеснение на живеещите на бул. „ Свобода ”. Ще има и тротоар, а на идващия стадий - и велоалея чак до Братската могила. Не виждам какъв е казусът. Ако става дума за тревна повърхност, след ремонта тя ще се възвърне ”, сподели основният инженер на община Пловдив Йордан Калев.

Може и по този начин

Парковете в огромните европейски градове като Париж, Барселона, Рим и Берлин са с естествени алеи от пясък и доста ситни камъчета, без асфалт. В Берлин велоалеите на булевардите и улици са маркирани единствено с по две линии багра. Маркировката излиза без пари, само че прави същата работа. В Пловдив за 50 км велоалеи са изхарчени 12 милиона лв., тъй като се строят съвсем като язовирна стена.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР