Ремонтът на Аспаруховия мост не трябва да е предизборно упражнение!

...
Ремонтът на Аспаруховия мост не трябва да е предизборно упражнение!
Коментари Харесай

Кметът на Варна: Аспаруховият мост не трябва да е предизборно упражнение!

Ремонтът на Аспаруховия мост не би трябвало да е предизборно упражнение! Наближат ли избори, тематиката внезапно става „ настояща “, всеки стартира да дава ум, да снима моста от горната страна и изпод, и да прави най-различни внушения.

Да, мостът би трябвало да бъде ремонтиран. Винаги сме съдействали. Готови сме и в този момент да спомагаме за основаване на нужните планове, тъй като такива все още явно няма, съобщи кметът Иван Портних.

Той направи къса последователност на свършеното досега от Община Варна:

През 2015 година Община Варна обезпечи финансиране и разпореди правенето на механически паспорт на Аспаруховия мост и абстрактен план за главен ремонт, след което те бяха предадени на Агенция „ Пътна инфраструктура “ (АПИ).

През 2016 година Министерство на регионалното развитие и АПИ разпоредиха, осигуриха, финансираха и извършиха ремонт на  мостови уреди с номера 1,3,5, а през 2017 и на мостове 2, 4, 6.

През есента на 2020 година бяха проведени от страна на Община Варна работни срещи с КАБ, САБ и Камарата на инженерите в капиталовото планиране за установяване на условията към заданието за планиране на ремонта на останалата част от Аспаруховия мост.

Бяха разисквани оферти по отношение на пешеходната подпора, опцията за велоалея, опазване и изместване на тролейбусните стълбове, видеонаблюдение, системите за сигурност и други. Всички предложенията бяха предоставени на АПИ за сформиране на задание за планиране за ремонта на моста.

На 18.05.2021 година Община Варна получи искане от АПИ за обезпечаване на сумата от 8 237 755 лева с Данък добавена стойност, единствено за лявото платно на пътното оборудване.

С писмо от 28.05.2021 година Община Варна е изискала от АПИ техническото задание за планиране и направената планова документи за обекта - за запознаване и координиране с администрацията и с Общинския съвет, поради желаното финансиране.

До момента обаче от АПИ не са предоставени планове за ремонт на Аспаруховия мост.

През месец май т.г. служебният министър на Министерство на регионалното развитие Иван Шишков, предложи Община Варна да подпише Споразумение с АПИ за „ осъществяване на споделени услуги или действия “, по отношение на ремонта на Аспаруховия мост.

Такова съглашение обаче не може да бъде подписано, защото според член 63 алинея 8 от ЗМСМА Общинският съвет може да приема решения за осъществяване на политика за осъществяване на споделени услуги до приключването на 39 месеца от неговото избиране. В съответния случай този период е изминал.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР