Ремонт на 15 вагона за близо 27 млн. лв. и

...
Ремонт на 15 вагона за близо 27 млн. лв. и
Коментари Харесай

Скандален договор на БДЖ по времето на предишния кабинет: Ремонт на 15 вагона за близо 27 млн. лв. и охрана за още над 26 млн.

Ремонт на 15 вагона за близо 27 млн. лева и защита за още над 26 млн. Това са упълномощили от Българските държавни железници на две компании малко преди назначението на служебното държавно управление, сочи следствие на bTV. Започва инспекция на тези разноски.

Досега от БДЖ охраняваха обектите си със свои чиновници. Подписаните на 11 май два нови контракта с компания от Пловдив за общо над 26 млн. лева залагат на по-малко охранители и повече камери и дронове, излъчващи картина до диспечерски център.

Идеята е мобилни екипи да пътуват при обири. Според синдикалиста от КНСБ Петър Бунев, поръчката е двойно по-скъпа от защитата до момента, а пазенето от разстояние не е уместно при денонощния поток от хора в железопътните депа.

“Ние осигуряваме на тяхната компания 135 индивида заплатите. Гоним нашите хора, тъй като от 240 ще останат 90. И тук хем ще дадем повече пари, хем ще изгоним хората и не съм сигурен, че качеството на защитата ще бъде по-добро ”, споделя Бунев.

От БДЖ считат, че камерите и дроновете са стопански по-ефективни от човешкия фактор, а на личния състав от защитата се предлага да работят към компанията реализатор.

“При индустриалната гражданска война в Англия през 19-ти век служащите са трошели машините, тъй като са считали, че те ще ги изместят и ще им лишават работата. Така ли ще стане и тук? Тук няма да стане по този начин, всички хора, които работят в областта на защитата, им се предлага да преминат на работа в компанията ”, изясни ръководителят на СД на БДЖ Григори Григов.

Съкращаването на над 200 души от БДЖ обаче тормози синдикалиста и той е изискал среща със служебния министър.

Бунев се съмнява и в другата огромна поръчка на БДЖ от последните седмици – ремонт-модернизация на 15 остарели вагона за близо 27 млн. лева Изпълнител е един от няколкото вагонни завода у нас, само че е определен без конкурс и конкуренция. Основанието – до момента в който е бил държавен, заводът е създал 15-те вагона и държи интелектуално право върху модела им. “Патент сега не мога да кажа дали има, съгласно мен няма, само че избрана интелектуална благосъстоятелност има ”, съобщи Григоров.

Вчера Министерството на превоза започнаха инспекция на двете публични поръчки.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР