Реликвите са нещо повече от разпадаща се плът или мръсно

...
Реликвите са нещо повече от разпадаща се плът или мръсно
Коментари Харесай

Странният „живот“ на реликвите

Реликвите са освен това от разпадаща се плът или мръсно парче плат. Тези предмети се трансформират във физическо олицетворение на наличието на Бога на земята

Кърпата на Вероника

Според преданието неръкотворното изображение на лика на Христос се появява върху кърпата, която света Вероника Му подава, до момента в който Той носи Своя кръст на Голгота, с цел да изтрие лицето си. Оригиналът е загубен, непокътнати са единствено копия…

Кърмата на Дева Мария

Свещената кърма е доста известна светиня през Средновековието. Построена е цяла черква край Витлеем върху камъка, който по чудодеен метод побелява, откакто на него попада млякото на Мария. Според друга легенда свети Бернард се моли пред статуята на Мадона, когато от гърдите й напряко в устата му попада мляко. Бутилки с чудната течност са разпръснати из цяла Европа.

Зъбът на Буда

След като Буда е кремиран, левият му кучешки зъб е открит измежду пепелището от неговата ученичка Кхема, която го дава на крал Брахмадат. Това поражда митове, най-популярната измежду които е, че притежателят на зъба има божествено право да ръководи кралството Брахмадат. За правото да има реликвата, се пролива доста кръв. Днес зъбът се съхранява в няколко златни кутийки, които се отварят единствено при специфични церемонии.

Кръвта на свети Януарий

Св. Януарий е обезглавен край кратера на вулкана Солфатара през 305 година. Кръвта му събира жена на име Евсебия и я донася в Неапол. Тя се изважда от гробницата три пъти в годината и хиляди се събират, с цел да станат очевидци на чудото, когато засъхналата кръв се втечнява. Известни са случаи, когато това не се случва в открития ден – това се счита за предсказание за бедствия. През XX в. чудото не се случва три пъти: през 1939 година – преди началото на Втората международна война; през 1944 година – преди изригването на вулкана Везувий; през 1980 година – преди мощно земетресение.

Плащът на Мохамед

В светилище в Кандахар от XVIII в. се съхранява неповторимата мюсюлманска реликва – наметалото на пророка Мохамед.

Гробницата на тримата влъхви

Останките на тримата влъхви, пристигнали в Кьолн през 1164 година, откакто св. Елена ги събира в Йерусалим. Гробницата съставлява декориран със златни пластини троен саркофаг. Това е най-голямата гробница в западния свят.

Ръката на св. Тереза Авилска

Света Тереза изиграва удивителна роля в Испанската революция и диктатурата на Франко. Тя е знак на пропагандата на жестоката му идеология. През февруари 1937 година Франко придобива ръката на св. Тереза. Той я носи със себе си на всички места и я държи под възглавницата си. Умира през 1975 година, стискайки реликвата.

Главата на Екатерина Сиенска

Св. Екатерина Сиенска има привидение, че Иисус и дава безименния си пръст, изработен от личната му плът. Екатерина умира от безсилие на 33 години в Рим. Жителите на Сиена
искат да я откарат в града и да я почитат. Но като не съумяват да се снабдят с цялото тяло, отрязват главата й и я поставят в чувал. Когато стражите залавят крадците, откриват в чувала единствено розови листенца.

Светата плът

Най-ранната поява на светата плът на Иисус е през 800 година, когато Карл Велики я показва на папа Лео II. Реликвата е открадната в Калкута през 1983 година

Източник: popantofi.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР