Религия, шаманизъм, спиритуализъм, хора, учещи се да летят, и птици,

...
Религия, шаманизъм, спиритуализъм, хора, учещи се да летят, и птици,
Коментари Харесай

Светът на спиритуализма се разкрива в Международния фестивал на етнографския филм

Религия, шаманизъм, спиритуализъм, хора, учещи се да летят, и птици, които избират да останат в клетките си - това са част от тематиките, които тазгодишното издание на Международен фестивал на етнографския филм ще засегне. Зрителите ще имат опция да се насладят на неповторими за света етнографски кинопродукции, както и вълнуващи полемики с преподаватели и създатели на филми от страната и чужбина.
От 14 до 18 ноември, в Конферентната зала на Софийския университет “Св. Климент Охридски ” и кино “Влайкова ” ще се организира 6-тото издание на Международния фестивал на етнографския филм. Тази година фестивалът предлага 20 неповторими кино заглавия от етнографския киножанр и поредност лекции, които ще вкарат феновете в завладяващи тематики като вяра, актуален шаманизъм, спиритуалност, антични ритуали, живот след гибелта.

Опознаването на този свят, надалеч от рационалното и напълно отдаден на духовните практики, изисква задълбочени изследвания, с които ще ни срещнат гостите на фестивала, измежду които са Владимир Боцев - лекар по етнология и куратор в Националния музей на Македония, Слободан Наумович - доцент по етнология и антропология от Белградския университет, Горан Благоев - лекар по етнология, учител и водещ, Давор Борич - режисьор на голям брой документални филми за Хърватската телевизия и други

Фестивалът на етнографския филм за следващ път ще ни потвърди, че има доста неща, които към момента не сме научили за заобикалящия ни свят. Започвайки от нашата страна, ще се срещнем с православните обичаи, с класическата и фолклорната набожност на територията на Асеновград. Недалеч от там, в Родопите, се чества Курбан-байрям или “Празникът на жертвата ”, за който ще ни опишат повече жителите на едно българо-мохамеданско село.
Освен с кукерите от с. Веселиново (Шуменско) и джоломарите от региона на Тиквеш (Македония), ще имаме опцията да опознаем и маскираните в Швейцария или по какъв начин в село Хундвил честват Нова година.

Ако в миналото сте се питали “Дали съществуват духове? ”, фестивалът на етнографския филм ще ни даде същински забавна опция, отговаряща на този въпрос. Ще разберем повече за афро-бразилската вяра кандомбле, за церемониите по обладаване от духове в Южен Тайланд и за метода, по който в някои райони на Камерун “празнуват ” погребенията.

Международният фестивал на етнографския филм 2017 ще ни води и до крайбрежията на Амазонка, където ще опознаем духовната галактика на народа шипибо, до Куба, където ще разберем повече за боговете, прекосили океана, с цел да основат една нова вяра с богинята Йемая.

Също по този начин ще ни разкрие вярванията на каталунските жители, а техните разкази ще ни показват подробна картина на религията, традицията и култа им към богинята на природата Мария Лионса.

Началото на всичко това ще бъде сложено с българския документален филм за Алекс Орбито, считан за най-големия врач на ХХI век - „ Човек на вярата “.

Още детайлности за фестивала чуйте в изявлението на Петя Зунгорлиева с етнолозите Тодор Станчев и Димитър Василев .
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР