Рекс Тилърсън Белият дом обсъжда план за смяна на държавния

...
Рекс Тилърсън Белият дом обсъжда план за смяна на държавния
Коментари Харесай

Белият дом подготвял смяна на държавния секретар с шефа на ЦРУ


Рекс Тилърсън

Белият дом разисква проект за промяна на държавния секретар Рекс Тилърсън с шефа на Централно разузнавателно управление на САЩ Майк Помпейо, заяви Асошиейтед прес, цитирайки двама чиновници на американското държавно управление, настояли за анонимност.

Подробна информация за идни рокади в екипа по националната сигурност на Белия дом се появи в четвъртък и във " Ню Йорк таймс ". Според вестника Белият дом е подготвил проект за отстраняването на Тилърсън, който бил в обтегнати връзки с президента Доналд Тръмп, и за заместването му с Майк Помпейо до няколко седмици. Вестникът се базира на високопоставени източници от държавното управление на Съединени американски щати.

Според проекта Помпейо щял да бъде заменен в Централно разузнавателно управление на САЩ от сенатора Том Котън - републиканец от щата Арканзас, който е основен съдружник на президента по въпроси на националната сигурност. Котън дал индикация, че би приел този пост, в случай че му бъде препоръчан, споделили същите източници. Те настояли за анонимност заради деликатния темперамент на подготовката, преди да бъдат оповестени взетите решения.

Засега не е ясно дали Тръмп е дал дефинитивно утвърждение на проекта, само че към този момент е казвал, че не се схваща с Тилърсън и като цяло е подготвен за промяна в Държавния департамент, отбелязва вестникът.

Шефът на президентския кабинет Джон Кели е подготвил проекта и го е разискал с други чиновници от екипа. Според проекта разбъркванията в екипа по националната сигурност евентуално ще станат към Нова година или малко след нея.

Отстраняването на Тилърсън ще постави завършек на много плевел интервал в ръководството на Държавния департамент от някогашния началник на петролния колос ЕксънМобил. През миналата година той бе в забележителна степен маргинализиран поради съществени разминавания с президента по редица доста основни въпроси, в това число Иран, Северна Корея и конфликтите сред арабските съдружници, показва " Ню Йорк таймс ".

Твърди се, че в частен диалог Тилърсън нарекъл Тръмп " малоумник ", а президентът обществено подлагал на критика Тилърсън, че " си губи времето ", търсейки дипломатически канали към Северна Корея, написа вестникът.

Неотдавна телевизия Ен Би Си заяви, че преди към три месеца Тилърсън се изказал много надменно за Тръмп и заплашил с оставка поради несъгласията им по редица вътрешнополитически въпроси. По-късно държавният секретар опроверга тази информация, а Тръмп прикани Ен Би Си да се извини за " подправената вест ". Телевизионният канал обаче отхвърли и настоя, че известието му е правдиво.

През октомври Тилърсън сподели в изявление за " Уолстрийт джърнъл ", че счита да остане на поста си, " до момента в който президентът мисли, че съм потребен ".

Смяната на Тилърсън се чака от месеци. Някои чиновници в държавното управление изначало считали, че той ще бъде заменен от Ники Хейли - непрекъснатата представителка на Съединени американски щати в Организация на обединените нации. Но Помпейо се оказал любимецът на Белия дом, отбелязва " Ню Йорк Таймс ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР